Omöjligt att föra de som avfallit till ny omvändelse? (Hebr. 6:6)

Hebr. 6:Ty de som en gång tagit emot ljuset och smakat den himmelska gåvan, fått del av den helige Ande och smakat det goda Gudsordet och den kommande världens krafter men sedan avfallit, dem är det omöjligt att föra till ny omvändelse

Människorna som det talas om är helt klart kristna. De:

 • har tagit emot ljuset
 • har smakat den himmelska gåvan
 • har fått del av den heliga Ande
 • har smakat det goda Gudsordet

I engelska King James Bible (som ofta är bättre än de vanligaste svenska översättningarna – dock inte här) har de slängt in ett OM i Hebr. 6:6 som inte finns med i originalskrifterna, och detta lilla OM har rört om i grytan hos de engelsktalande. En del ursäktar läran om “en gång frälst alltid frälst” genom att utnyttja detta OM i versen och menar att sanna kristna absolut kommer att stanna kvar i sin tro. Men Hebreerbrevet 6 handlar om sanna kristna och risken för avfall är en realitet.

Det finns ett par förslag till varför de kristna i Hebr. 6:6 inte kunde bli återförda till omvändelse, trots att resten av Bibeln visar många exempel på människor som omvänt sig och återfått andligt liv (t. ex Petrus när han omvände sig efter att ha förnekat Jesus).

1) De kunde ha blivit utlämnade åt ett ovärdigt sinnelag av Gud, såsom i Rom. 1

Rom. 1:21 Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan24 Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. 25 De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.26 Därför utlämnade Gud dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga.—28 Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen

Ovan handlar om människor som inte har något ursäkt för att vända ryggen åt Gud eftersom han blivit uppenbarad för dem genom sin skapelse. Eftersom de vägrade att ära Gud och i stället sökte mörkret, så utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag (reprobate mind, KJV) så att de blev ohämmat absorberade i sina egna ovärdiga livsföringar och blev då avhuggna från frälsningen. Människor kan förhärda sina hjärtan till den grad att det inte finns någon återvändo och Gud lyfter bort sin hand från dem.

Apg. 17:30 Gud har länge haft överseende med okunnighetens tider, men nu befaller han människorna att de alla och överallt skall omvända sig.

Apg. 11:18 När de hörde detta, lugnade de sig och prisade Gud och sade: “Så har Gud skänkt också åt hedningarna den omvändelse som ger liv.”

Om inte Gud längre kallar/drar människor genom den Helige Ande, och inte längre skänker/tillåter omvändelse, så kommer dessa människor vara totalt separerade från honom.

2) Det skulle kunna handla om synden som inte går att förlåta

Dessa hebreiska kristna kan ha varit frestade att återvända till judendomen. Innan de då får inträda som medlemmar i synagogan igen så är de tvungna att göra ett öppet uttalande om att Jesus inte är Guds son, att hans blod inte renar eftersom han är en vanlig människa, och att de under han gjorde måste ha gjorts genom Satans kraft.

Hebr. 10:28 Den som förkastar Mose lag skall utan förbarmande dö, om två eller tre vittnar mot honom. 29 Hur mycket strängare straff tror ni då inte den skall förtjäna som trampar Guds Son under fötterna och håller förbundets blod för orent, det blod som har helgat honom, och som smädar nådens Ande?

Markus 3:22 Och de skriftlärda som hade kommit ner från Jerusalem sade: “Han är besatt av Beelsebul. Med hjälp av de onda andarnas furste driver han ut de onda andarna.” 23 Då kallade han dem till sig och talade till dem i liknelser: “Hur kan Satan driva ut Satan?  —28 Amen säger jag er: Allt skall förlåtas människorna, deras synder och hädelser, hur de än hädar. 29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.” 30 De hade ju sagt att han hade en oren ande.

Detta skulle bättre få oss att förstå varför de kristna i Hebr. 6:6 som avföll från sin tro (parapesontas) inte kunde bli återtagna igen, eftersom de slutade som fiender till Gud. Det grekiska ordet för att avfalla i den här versen är (parapesontas) och detta är enda gången som detta ord används i NT!

Dessutom så avföll (skandalizo) Petrus och de andra lärljungarna i Mat. 26:31,33, liksom förmodligen många fler kristna i vår historia – men då används ett annat ord. Vi vet från många verser att en syndare KAN bli förnyad och renad från sina synder, om han bekänner sina synder och omvänder sig. Dock kan ingen person komma tillbaka till andligt liv efter att ha gjort sig skyldig till den synden som inte går att förlåta.

11 thoughts on “Omöjligt att föra de som avfallit till ny omvändelse? (Hebr. 6:6)

 1. Fortsättning till Samuel: Läs kommentaren till Matteus 12 i Folkbibeln, så får du en bra förklaring. Sedan håller jag med dig om att det inte fungerar att försöka låta bli att synda. Det står om det i Romarbrevet 7. Lösningen på det problemet är att acceptera att vi är helt igenom “körda” dvs “i mitt kött bor inte något gott”. ” Köttets sinnelag är fiendskap mot Gud t o m “, står det i Romarbrevet. Revolutionen kommer i kap 8 i Romarbrevet. Där står det om den nya människan, som inte kan synda och som gör att vi därför står under nåden. Det är den nya människan vi får identifiera oss med. Det står att om jag nu gör det jag inte vill, så är det inte längre jag som som gör det utan synden som bor i mig. Livets andes lag har i Kristus gjort mig fri från synden och dödewns lag.

  Like

  • Visst kan vi undvika att synda. Paulus beskriver sin kamp under lagen i Rom. 7, men han säger också vilken lösning han fann på problemet. Jesus Kristus. Paulus kallade sig helig, rättfärdig och ostrafflig med “ett fullständigt rent samvete ända till idag”. Paulus lovar också att vi inte ska behöva synda med vårt kött. Valet handlar om att lyda köttet eller Anden, och vi vet att vi kan låta oss ledas av den helige Anden. Alla har förmåga att synda – även Jesus – men ingen måste synda. OM vi syndar så måste vi omvända oss, och om vi tillbringar våra dagar med att synda/omvända oss, så har vi i sanning inte omvänt oss.

   GVD!

   Like

 2. Hallå, jag är en pojk på 19 år som har mycket problem med sådant här just nu…
  Det känns som jag antingen glider bort från Gud eller aldrig har kännt honom. Jag har haft tvångstankar en period tvångstankar och sedan jag läste att man inte får häda den Helige Ande så har det kommit fram massa jobbiga tankar som försöker göra det. Jag vet inte vad jag skall göra. Jag har bett till Gud och sagt att jag vill tillhöra honom så många gånger och försökt att inte göra fel. Men jag syndar så mycket att jag inte vet om jag någonsin varit kristen… Vet inte vad jag skall göra! Jag misslyckas gång på gång, mår dåligt och ångrar mig men blir frestad och misslyckas igen! Varför kan jag bara inte lyckas att inte synda!? Varför trots att jag vet att det är fel och INTE VILL synda så gör jag det så ofta!?
  Ett tag så hade jag mycket problem med porr. Bestämmde mig för att sluta och det gick bra i något/några år. Någong gång då så blev jag depprimerad och mådde jättedåligt, tog medeciner etc. Och då misslyckades jag och fastnade i porren igen. Nu så blir jag frestad hela tiden. Det kan gå dagar eller veckor mellan misslyckadena men ändå. En porr grej jag kollade på nyligen också innebar att huvudpersonen sa något i stil med “Oh my God I don’t know what to do” varav man såg en bild på någon som de kanske sa var Gud(vet inte om det var det de menade eller om det var något annat) som sa att han skulle göra dåliga saker eller något, och jag bara ignorerade det. Är så rädd att jag har hädat den Helige Ande. Jag behöver hjälp och ber till Gud men jag vet inte om han hör mig eftersom det är så många saker som jag gör och inte VET är fel. Om det är Gud som säger att det är det(fel alltså) eller om det bara är tvångstankar.

  Jag VILL INTE fortsätta att synda hela tiden!! Men jag har ju redan sagt att jag vill tillhöra Gud och betyder inte det här ovan att eftersom jag har bestämmt mig för det. Tvångstankarna gör det också extremt svårt att veta vad som är synd och vad mina tvångstankar säger är synd(t.ex att jag måste tvätta mig hela tiden, att det är fel att använda Youtube eftersom de bland annat ägs av google och google är förespråkare för samkönade äktenskap , att det är fel att kolla på TV eftersom vi får våran leverans från Telia och dom har varit under blåsväder den senaste tiden och sammarbetar kanske ochså med C-More(fd. Canal+ som bla. visar porr, att det typ inte finns en enda webläsare som inte är fel att använda, Firefox sammarbetar med google, microsoft gör många konstiga saker, och Opera, den jag använder nu; sammarbetar kanske med Canal+ bla.).
  Innan jag blev depprimerad så kännde jag starkt att jag vill hjälpa folk. Hjälpa folk som har det svårt etc men viktigast att hjälpa folk att bli kristna. Nu på den senaste tiden så känner jag det inte alls lika starkt även om jag ibland kan känna typ, att länder som Japan verkligen skulle behöva Gud och sådant. Är så rädd att jag är förlorad för gott och förstår inte varför jag bara misslyckas och syndar hela tiden när jag inte vill det. Om allting inte är okej så vill jag veta det! Jag vill inte bara höra att allt är bra när det inte känns bra och jag inte alls känner mig kristen eller nära Gud! Jag vet inte ens om jag skriver det här bara för att du skall svara att allting visst är bra och att jag då skall må bättre av falska anledningar. Jag TROR ju på Gud! Att det Bibeln säger är verkligheten! Jag vill tillhöra Jesus och kunna vittna om honom för andra människor! Varför fortsätter jag att synda då?! Varför vet jag inte om jag någonsin blivit döpt i anden? Jag har kanske blvit det. Jag har aldrig talat i tungor… Det finns alltid så mycket tvivel. Dessutom så har jag afro, dvs ganska långt hår och vet inte längre om det är fel. Jag vet inte vad jag skall göra längre. Det är så mycket som känns fel i mitt liv och jag tror verkligen att jag behöver Gud’s ledning men vet inte om jag kan bli ledd om jag inte är kristen och/eller syndfri men jag behöver hjälp med att veta vad som faktiskt ÄR synd och vad som är tvångstankar. Jag mår så dåligt och vet inte vad jag skall göra alls. Jag kanske lever i synd. Är rädd så ofta. Ibland så blir allt så jobbigt att jag vill ta livet av mig men jag tror at det är fel, och det är kanske den rädslan som är det enda som stoppar mig.

  Snälla svara så snabbt och bra du kan.

  Like

  • Hej Samuel!

   Den bloggartikeln du läste handlade egentligen inte som mycket om “synden som inte kan förlåtas” utan mest en förklaring till Hebr. 6:6, men jag kan bara säga att synden som inte kan förlåtas handlar om att trots bättre vetande öppet (publikt) anklaga den helige Ande för Sataniska fenomen och driva en sådan position (eller något åt det hållet). Jag har läst ditt inlägg och jag kan inte se att du varit i närheten av att göra något sådant. Du behöver alltså INTE oroa dig! Om man som judarna (som Jesus samtalade med i Bibeln) hädar den helige Ande så är man inte samtidigt orolig för att man gjort fel och orolig för att man syndat. DU verkar vara orolig över detta och det är ett sundhetstecken!

   <<Jag har bett till Gud och sagt att jag vill tillhöra honom så många gånger och försökt att inte göra fel. Men jag syndar så mycket att jag inte vet om jag någonsin varit kristen…

   Om du varit kristen eller inte tidigare är helt ovidkommande just nu, eftersom det för din del bara handlar om hur du ska leva som kristen NU. Gud LOVAR dig att om du bekänner dina synder och omvänder dig så förlåter han alla dina tidigare synder. Du blir HELT renad och därmed rättfärdig. Gud ser på dig som om du aldrig syndat. Men det går förstås inte att omvända sig om man samtidigt är kvar i sin synd och vet att man inte tänker sluta. Men det finns en fantastisk väg ut…

   <<<Nu så blir jag frestad hela tiden. Det kan gå dagar eller veckor mellan misslyckadena men ändå. Är så rädd att jag har hädat den Helige Ande. Jag behöver hjälp och ber till Gud men jag vet inte om han hör mig eftersom det är så många saker som jag gör och inte VET är fel.

   Du har INTE hädat den helige Ande av att ha syndat. Det finns mördare som bekänt sina synder, omvänt sig och blivit kristna! Du borde verkligen läsa ett av mina senaste inläggen om "Vad är synd?". Jag förstår att du blir frestad och frestelse är inte synd i sig själv. Även Jesus blev frestad. Vad du ska göra är att göra allt i din makt för att inte hamna i situationer som kan fresta dig. Handlar det om omoraliska filmer på internet så kan du låsa datorn för sådant. Det kan visserligen vara så att det är du själv som måste skriva en "kod" för den låsningen, men du kan då skriva en väldigt krånglig kod. Gud kräver inte att du ska låsa in dig i en bunker för att slippa frestelser men det finns saker som DU kan göra för att slippa frestelser. Gör helt enkelt vad du kan så blir det lättare. Det är OERHÖRT mycket lättare att leva syndfritt om man lever nära Jesus. Om man INTE tillbringar mycket tid i bön, lovsång, och att läsa Guds ord, umgås med andra kristna, så har Satan ett mycket större övertag över dig och frestar dig mer. Läs gärna Bibeln HÖGT så att du även hör dig själv och fokuserar på orden. Be gärna högt! Det kanske kan vara tråkigt i början, men fortsätt! Ta tidningen Dagen och läs den och be för människor i den, eller människor du kommer att tänka på. Be för människor i Nordkorea. Det finns alltid någon att be för. Ge inte upp!

   <<Tvångstankarna gör det också extremt svårt att veta vad som är synd och vad mina tvångstankar säger är synd(t.ex att jag måste tvätta mig hela tiden, att det är fel att använda Youtube eftersom de bland annat ägs av google och google är förespråkare för samkönade äktenskap , att det är fel att kolla på TV —

   Att använda youtube är INTE synd. Tänk om alla kristna skulle försvinna från youtube och låta ateisterna använda det forumet alldeles själva! Det är inte fel att använda google eller TV. Samma sak där. Vi får inte lämna sociala system och ge ateisterna fritt spelrum! Men om DU har problem med att se för mycket på TV, eller se på fel kanaler så kan du gärna stänga av den helt (eller se till att du inte har någon TV hemma) om du känner att det är vad som krävs. Har du extrakanaler som riskerar att sluka ännu mer tid från dig och fresta dig ännu mer så är det helt olämpligt för dig att ha kvar dessa kanaler. De flesta kristna har dock inga problem med att ha TV. Vi har TV själva men jag sätter bara på TV:n när jag vet att det är något speciellt program jag ska se och stänger av när jag är färdig. Om du VET att TV:n är ett frestande element för dig så bör du göra något åt det. Om ett kompisgäng får dig på fall borde du också ta en paus från dem. Du vet bäst själv vad som frestar dig, så rannsaka dig själv och se vad du KAN göra för att undvika frestelser. Gud ber dig inte om det omöjliga utan det möjliga och han ser vad DU gör för att vara honom trogen.

   <<<Innan jag blev depprimerad så kännde jag starkt att jag vill hjälpa folk. Hjälpa folk som har det svårt etc men viktigast att hjälpa folk att bli kristna. Nu på den senaste tiden så känner jag det inte alls lika starkt även om jag ibland kan känna typ, att länder som Japan verkligen skulle behöva Gud och sådant.

   Det är ju en fantastisk drivkraft att hjälpa folk och sprida ordet! Arbetarna är få och du kan vara en arbetare. Att göra det som man vet Gud vill att man kan göra kan absolut få en att känna sig bättre. Kanske du känner att du inte passar som hjälpare just nu för att du själv behöver hjälp? Då ska vi be att det blir en ändring!

   <<Jag vill inte bara höra att allt är bra när det inte känns bra och jag inte alls känner mig kristen eller nära Gud!

   Bra sagt, för det farligast man kan göra är att dunka någon i ryggen och försäkra att "Gud älskar dig som du är" när man lever i sin synd. Att du känner som du gör är ett gott tecken på att du söker en ÄNDRING i ditt liv.

   << Jag vill tillhöra Jesus och kunna vittna om honom för andra människor! Varför fortsätter jag att synda då?!

   Därför att Satan INTE vill att du ska tillhöra Jesus och vittna för människor. Han gör allt i sin makt för att hindra dig och kastar iväg frestelser på dig när han vet din Akilleshäl. Men Gud har lovat att det finns en väg ur varje frestelser och att DU kan gå segrande ur kampen! Men det kostar dig BÖNER, kanske FASTA, och att du rannsakar dig själv.

   << Varför vet jag inte om jag någonsin blivit döpt i anden? Jag har kanske blvit det. Jag har aldrig talat i tungor…

   Jag talade inte heller tungor i början men fick gåvan senare. Be kristna att be för dig, och lägga händerna på dig!

   << Dessutom så har jag afro, dvs ganska långt hår och vet inte längre om det är fel.

   Nu är ju detta inte ett av de större problemen, men Paulus säger att det är naturligt för en man att ha kort hår och en kvinna att ha långt hår.

   Samuel, går du i kyrkan? Det vore SÅ bra om du hade en församling nära dig. Det är en styrka att umgås med andra kristna!

   Skriv igen…Jag ber för dig

   Du kan maila mig på annikalbjork@gmail.com

   Like

  • Hej Samuel ! Jag känner ignen mig nästan helt i det du skriver om hädelsetankar mot min vilja. Jag har själv lidit av hädiska tvångstankar som tvingade sig fram i mitt huvud under lång lång tid. Det som räddade mig var löftet om att Gud förlåter när vi bekänner våra synder och att Jesus dött för hela världens synder och alla synder. 1 Joh.1:9-2:2. Om Han nu dött för ALLA synder, så borde det inte finnas någon synd som man inte kan få förlåtelse för, eller hur ? Att synden mot den Helige Ande inte kan förlåtas måste alltså bero på att då har man så hårt hjärta att man inte ber om förlåtelse.

   Like

 3. Jag har funderat mycket på det här. Har en person jag ber för som verkligen lämnat härligheten hos Gud och lever ett utsvävande liv. Funderar mycket på hur man ber för en sådan person? Eftersom ingen känner människan och hennes andliga tillstånd utom Gud, måste jag fortsätta be.även om jag är rädd för att han förkastar sanningen så till den milda grad att han blir en av dem som inte kan omvändas. Jag är helt övertygad om att det är våra böner som förlänger hans liv eftersom han är fast i droger och alkoholberoende och ständigt utsätter sig för. Gud har inte tagit sin hand ifrån honom ännu. Min bön har hela tiden varit att Gud ska dra honom till sig genom den helige Ande till frälsning och omvändelse. Och om beskydd. Men, ibland undrar jag hur den fria vilja kommer in? Gud tvingar sig ju inte på någon men kan samtidigt genom människors böner verkligen DRA honom närmare sig så att det blir oerhört svårt att inte ta emot vägen, sanningen och livet.

  Lite osorterade tankar kanske. Bra blogg.

  Like

  • Hej Maria!

   Många bra tankar.

   <<Jag är helt övertygad om att det är våra böner som förlänger hans liv eftersom han är fast i droger och alkoholberoende och ständigt utsätter sig för.Min bön har hela tiden varit att Gud ska dra honom till sig genom den helige Ande till frälsning och omvändelse.

   En mycket bra inställning. Böner kan absolut påverka, men som du skriver så har människans egen fria vilja också ett finger med i spelet, liksom demoniska krafter (såsom när Daniel bad och en ängel berättade att han blivit hindrad från att komma av "Prinsen av Persien" trots att bönen var känd från allra första början). Vi kan bara be precis som du gör, och ännu en dimension skulle kunna vara att be tillsammans med andra (även ihop med fasta). Enorma resultat har kunnat visats på det sättet. Cancersjuka har blivit friska pga mångas böner och bönelistor.

   Ibland får vi inte se de resultat vi önskar, men då måste vi komma ihåg att andra faktorer spelar in. Vi får bara inte ge upp våra bönekamper!

   Gud välsigne dig!

   Like

   • Jo, fasta och bön räddade min goda väns äktenskap. Det är jag helt övertygad om. Likaså är komma överens bön som är kraftfull förutsatt att man verkligen “ber i ett ackord”. Tänker ofta på vad mina äldre släktingar talade om nämligen “att be sig igenom”, den bönekamp du skriver om, helt plötsligt upptäcker man att något är i rörelse, något sker och så en dag kommer bönesvaret så konkret att man måste vara blind för att missa det. Fast Gud förbehåller sig rätten att ge sin hjälp på det sätt han vill och i den tid han vill.

    Man sa också förr i tiden att en person måste “komma igenom sin frälsning”. Ett egendomligt uttryck egentligen då pånyttfödelsen är ett under som sker vid en given stund (tror jag) men kanske föregås av en process där man vacklar än hit eller dit. Nu blir det osorterat igen känner jag. Efter pånyttfödelsen kommer sedan den dagliga helgelsen, och förblivandet som är del av den livslånga vandringen med Kristus ända fram till evigheten. Predikas inte så mycket om det idag, åtminstone inte där jag befinner mig.

    En fundering nu när jag har dig på “tråden”. I 1 Kor skriver Paulus om att en icke troende man blir helgad genom sin troende man, annars blir ju barnen orena, men nu är de ju också helgade, osv. Har inte den exakta bibelhänvisningen eller exakta ordalydelser i skrivande stund men du vet vad jag menar och hittar det. Används lite olika ord i olika översättningar för ordet helig, helgad.

    Vad tror du om detta? Vad innebär denna helighet? Vilken konsekvens får den? Vi känner ju till vägen till frälsning (du har skrivit många fina inlägg om den, behöver inte repetera) så man kan ju inte bli frälst tack vare sin troende mamma eller hustru. Är denna helgelse ett slags skydd för den troende parten så att hon/han kan leva vidare? Har funderat på detta, har du några tankar?

    Like

   • Hej Maria!

    Det finns många sanningar med att “komma igenom” i bön. Det finns risk att vi sällan når ett sådant stadium där vi känner att vi har allt under kontroll eftersom vi ber för lite och för kort att vi inte ens kommer in i en sådan stämning. Men en kort bön är förstås bättre än ingen bön alls!

    Hoppas du tycker om min senaste bloggartikel. Tack för att du inspirerade mig för att göra den 🙂

    GVD!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s