Tips angående hundar som fäller hår, såsom en labrador

Hundhår! Vad göra?

Vad gör man om man skaffat hund som fäller hår överallt, och när man märker att man även transporterar hundhår till jobbet (där de sprider sig vidare)?

Hundar kan tappa hår pga STRESS (förståeligt om en hund måste byta miljö och dessutom tvingas göra en omfattande resa till det nya hemmet), och/eller VÄDEROMSLAG. Vissa hundar (såsom många labradorer och golden retrievers) fäller hår året om. Det finns dock olika knep att för att kunna hantera problemet.

Hundhår 3

Använd bra verktyg

Råden i korthet:

 1. Självfallet se till att hunden äter hundfoder av hög kvalitet, och där en av inriktningarna är bra päls.
 2. Prova under 2-3 veckor äggula och fiskolja (äggvita undviks ofta för att den inte ska reducera det nyttiga intaget av äggulan som är det centrala för en bra päls). Det finns även oljor med inriktning för just hundpäls.
 3. Bra hårborttagningsverktyg med täta och korta taggar!
 4. Bra dammsugare med inriktning på pälsdjur, samt diskret sladdlös dammsugare med samma inriktning för att slippa ha en elektrisk dammsugare stående permanent på golvet. Skaffa robotdammsugare!
 5. Extrakursen är att även skaffa en ångtvätt för att enklare skura golven.
 6. Använd definitivt inga mattor med lång lugg.
 7. Undvik material såsom teddy och fleece som drar till sig hår. Använd gärna vanligt påslakan som bäddmaterial och använd gärna sköljmedel som reducerar statiskhet. Över påslakanet kan man lägga ett annat material, typ möbelöverdrag, som inte drar till sig hår och som man kan skaka utomhus.
 8. Ha en stor hundmatta el dyl. av lämpligt material  redo vid dörren som hunden kan stå på när den tagit en promenad (som inte kräver dusch). Samt ha en annan matta/handduk redo efter dusch som den rena hunden kan torka på.

Vi själva skaffade en omplaceringshund från Irland, en gul labrador, och den första månaden uttryckte vi tacksamhet för att hunden inte fällde hår. Det gjorde inte vår förra hund heller, en kortbent Jack Russel terrier, så vi kände att vi varit förskonade vad gäller hundhår. Men efter någon månad i Sverige började problemet. Hunden tappade hår mer än en gammal julgran barrar i februari. Det var hår precis överallt, inklusive bilen.

Jag började använda klädvårdsrullar på kläderna efter att de varit i tvättmaskinen, men eftersom det krävdes arbete både utanpå och innanför kläderna (även underkläder) så förstod jag ganska snart att det inte var ett bra system. Det skulle gå åt alldeles för mycket tid, för många klädrullar och tvättmaskinen skulle inte må bra av så mycket hundhår. Vi började med ett system där vi åtminstone lade våra strumpor i en separat tygväska för att saneras innan tvätt, men det var ändå ett omfattande jobb att försöka duscha av håren (gick inte), och där jag ändå tvingades dra av hår utanpå och innanför strumporna innan jag lade dem i tvättmaskinen. Även efter tvätt fick jag dra av hår på samma strumpor, liksom på en del kläder som särskilt attraherat hår. Att använda dammsugare utan munstycke och suga av strumporna blev det enklaste sättet. Det slutade med att jag helt enkelt “borstade” bort det värsta över toalettstolen samt plockade bort resten.

Hundhår 1

Under en bra dag …

När det var som värst så fick jag gå och handla med ytterkläder översållade med hundhår. Visst hade jag använt en klädroller på jackan först men eftersom jag haft hunden bredvid mig i bilen så hade förstås håren spridit sig. Folk måste ha undrat när de sett min håriga jackrygg. “Vad sägs om en klädvårdsrulle innan man går och handlar?” Bilens inredning var alltid översållad med vita hundhår varje gång hunden vistats i den. Vi använde dammsugare ibland och även klädroller, men det krävdes ett oerhört arbete efter varje hundbesök.

Hundhår 4Soffan ska vi helst inte tala om. Det var oändligt med hår även under sittdynorna och det var inte bara att svepa med dammsugarmunstycket för att snabbt suga upp dem. Nej, de långa vita starka håren vägrade nästan att sugas upp och en del av dem hade flätat sig in i tyget. Men även lösa hår fick man ibland plocka för hand och trycka djupt ner i dammsugarmunstycket samt hoppas på att de inte skulle hoppa tillbaka. Hundhår kan ju hoppa tillbaka till tyget pga statiskheten. (Gravitationsmodellen är inte bevisad utan objekts rörelser kan förklaras med exempelvis densitet, flytkraft och statiskhet.)

I början insåg vi förstås att mattorna var fulla med hår eftersom vi kunde se det, men på det ljusa trägolvet i björk så syntes inga hår. Vid ett tillfälle så hade vi släckta lampor och lyste på golvet med en ficklampa. Jag skrek när jag såg mängden av vita hundhår som fanns över hela golvet!

Jag hade köpt en stor fin och fluffig hundsäng för hunden, men den vägrade att sova i den. En labrador kan tycka att den är för varm. Kanske bra att vi skänkte bort den för den mörkbruna sängen var totalt översållad med vita hundhår så fort hunden bara satt sig i den för ett kort ögonblick. Ja, hunden behövde faktiskt inte röra hundsängen för att den skulle dra till sig hundhår. Vi provade även ett par lediga fleecefiltar som sovmaterial, men när de på nolltid samlade tiomiljoner hundhår och skakades utomhus så kanske bara 5 hundhår ramlade av trots ett frenetiskt skakande. Hundhår kunde även hittas i överflöd på upphängda jackor som aldrig ens använts ihop med hunden.  Hundhår hittas fortfarande på tangentbordet när jag öppnar datorlocket, och om vi har otur även på spisen eller i maten.

En labrador är en bra hundras om man känner sig otrygg och önskar en stor hund med vassa tänder, vilket kan vara en tillgång i det nya Sverige (folk behöver inte få reda på att hunden inte skulle göra en fluga förnär) samt om man vill ut och gå/springa med hunden eller bara ha som sällskapsdjur. Bara man klarar av lite hundhår, för just labradorer kommer på första plats bland de hundraser som fäller hår. Har du en annan hundras så kanske du inte ens kommer att fortsätta att ha problem med hundhår efter den första tiden.

2 thoughts on “Tips angående hundar som fäller hår, såsom en labrador

 1. That sock photo is hair raising (pun intended). We also have a black Labrador puppy so perhaps the black hair doesn’t show as much but we feed him the best dried food we can afford which is expensive but I think worth it. He has a nice shiny black coat and doesn’t shed much. Dogs can have food sensitivities and allergies which may contribute to excessive shedding. You might want to try switching dog foods or even go to a raw food diet or meaty bone diet which some say helps with shedding problems.

  Like

  • Hi Evan.
   Aha, that is good to know that not all labradors are heavy shedders. You’re right about the food selection, and we have opted for a high quality brand due to a much bigger problem than the shedding (an incredible odor from her farting that surely affected also our neighbors), and luckily we solved it. But maybe there is a dog food brand that can solve both problems 🙂 In that case I will have to update my blog article.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s