Märstabon Hassan Zubier, hjälten från terrorattacken i Åbo, som erkänt bedrägeri

pengarSuperhjälten som var superbedragare

Om man själv erkänt brott, och om det finns domar från rättegångar, så handlar det inte om förtal att sprida uppgiften. Jag nämner personen vid namn eftersom det pågår insamlingar till hans ära, och det är orätt att människor lockas att skänka pengar till en person som de tror är ärlig men som är en stor bedragare och bluffmakare. Då nu Finlands radio och TV sprider dessa sanna uppgifter och hans erkännande (YLE, och de största finska nyhetstidningarna) så borde Sverige också göra det – men de är alldeles tysta. Tål inte nyheten att se dagsljus? Är den för stor? Leder trådar från honom till andra?

Med tanke på att svenska sociala medier redan startat censur gällande de finska länkarna, så kan jag inte lova att de kommer att fungera här. Jag skriver därför om innehållet.

Saken:

Hassan Zubier, Märstabo (Sigtuna kommun), flera gånger i framför allt lokaltidningar, omskriven som svensk superhjälte pga hans heroiska insatser under Åby terrorattack i augusti 2017 (hävdar även att han var med i Stockhoms terrorattack fyra månader tidigare) där han sagt sig försvara sin flickvän och hjälpt en skadad kvinna så till den grad att han blev knivattackerad och blev rullstolsbunden för livet. Därav ekonomiska ersättningar och insamlingar till honom. Det är också av detta skäl som nyheten om Hassan borde spridas. Många kan känna sig lurade över vetskapen att de skänkt/skänker pengar till en erkänd bluffmakare som erkänt sitt bedrägeri. Fler borde få veta så snart som möjligt så att ingen mer pengar skänks.

(Tillägg:) Här är Hassan på film där han ledigt svingar sina ben upp och ner från ett bord samt rör sig ledigt i rummet:

https://www.youtube.com/watch?v=FqpEhwMFwSE

Fakta:

 • Enligt egna uppgifter så var Hassan med om två terrorattacker under 2017 – Stockholms terrorattack och Åbo terrorattack. Vid Stockholms terrorattack så säger Hassan att han arbetat som ambulansförare. Han var även dykinstruktör enligt egen uppgift. Han har nu erkänt att han förfalskat ett intyg från ett ambulansföretag för att lura till sig ekonomiska ersättningar. Han har även erkänt att han fört fram ett falskt bevis inför finsk domstol. Det har framkommit att han överhuvudtaget inte arbetat innan Åboattacken pga MS-sjukdom. Om han uppbär sjukpenning pga MS-sjukdom så kan han givetvis inte heller arbeta, och Hassan bekräftar för Yle att han just varit/är “sjukledig” i Sverige. Vad stämmer? Hassan säger att han även har brittiskt medborgarskap, och om han arbetat i Storbritannien är förstås spekulationer.
 • Hassan säger sig ha fått nervskador för livet pga knivattacken i Åbo 2017, och har nu förlorat sin arbetsförmåga.
 • Hassan och hans advokat krävde över 160 000 euro av Statskontoret, men utgången blev 96.000 euro. Dessutom tilldömdes han en månatlig ersättning på 950 Euro till han fyllt 65 år, vilket blir drygt 200.000 euro ytterligare.
 • En kvinna i Österbotten har samlat in över 32.600 euro till Hassan. Kvinnan säger att hon bara startat kontot åt Hassan och sedan inte ens haft rättighet att logga in på kontot som Hassan helt ansvarar för. Hon säger att hon även kan bevisa detta.
 • Sigtunabygden (och UNT) nämner ovan insamling för svenska läsare.
 • Hassan har fått medalj av både Finland och England pga sin insats i Åbo
 • 2017 nominerades han till Aftonbladets Svenska hjältar, och han har träffat Sveriges kung och drottning pga sin heroiska insats.

Nedan finns källa till nyheten om bedrägeri, samt andra källor. (Vet inte hur länge länkarna kommer att fungera.)

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/21/hassan-zubier-erkanner-att-han-forsokte-lura-till-sig-ersattningar-med-etthttps://www.is.fi/kotimaa/art-2000005634351.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005721439.html

https://www.facebook.com/hassanzubierfinland

https://www.hbl.fi/artikel/ekonomiska-trangmal-bakom-bedrageriforsoket/

https://www.hbl.fi/artikel/zubier-insamlingen-inte-den-enda-problematiska-pa-natet/

http://www.unt.se/sigtunabygden/familj/han-visade-pa-ovanligt-mod-5049514.aspx

Lyssna på sommarprogram från honom själv där han ljuger friskt om sitt liv, och även berättar om Åbo terrorattack.

Hassan har, trots MS, visat att han kan förflytta sig helt obehindrat. Detta kan man se i nedan film som Hassan själv sänt live på Facebook under maj 2018 och filmen har idag nått ca 34 tusen visningar. Han har tidigare sagt att han ibland kan gå några meter åt gången, men det är märkligt att han kan resa sig, sätta sig och gå runt i rummet helt  obehindrat utan minsta tvekan. Om man bara kan gå några meter pga sjukdom så brukar det betyda att dessa steg tas långsamt och/eller med smärta tills man känner att man inte klarar mer. 

https://www.nykysuomi.com/2018/08/27/katso-video-hassan-loppuelama-pyoratuolissa-zubier-varsin-vetreana/

Ett par exempel vad finsk media skriver

Aamulehti (morgontidning i Tammerfors) :

 • Hassan har ingen licens i Sverige för att jobba som vårdare
 • När han berättade att han jobbat som fredsbevarare i Bosninen, så var det riktiga fredsbevarare som kunde konstatera att det inte fanns några trupper från Sverige vid den tiden i Bosnien (Se Hassans facebookinlägg på aamulehti-sidan).
 • När han fabulerat om tjänst i Afghanistan hade en Aamulehti-journalist frågat honom hur han kunnat ha tjänst som fredsbevarare när han finns i brottsregistret. Då hade Hassan erkänt att han ljugit, för att dölja att han varit i fängelse och för att “skydda sig själv och sin flickvän”.
 • Hassan anlade en mordbrand på ett sjukhus år 2001 då han jobbade där som vakt. Sedan “varnade” han “heroiskt” de inneboende. Han fick åtta års fängelse.

https://www.hbl.fi/artikel/ekonomiska-trangmal-bakom-bedrageriforsoket/

https://www.aamulehti.fi/uutiset/turun-terrori-iskun-sankari-hassan-zubier-ei-ole-ensihoitaja-myontaa-myos-valehdelleensa-rauhanturvapalveluksesta-201155493/

Yle:

 • Hassan jobbade inte före Åbo. Han var sjukledig pga MS.
 • År 2000 satte han eld på sin egen bil p g a ett vredesutbrott. Han stal också pengar av sin arbetsgivare. 18.000 kr.
 • År 1998 blev han dömd för att ha gett falskt alarm
 • En insamlingssida startade den 27/12 2017. Mer än 600 personer har donerat mer än 32.600 Euro till just denna insamling.

https://yle.fi/uutiset/3-10365841

https://yle.fi/uutiset/3-10367312

***

Det är för övrigt en del konstigheter kring hans vittnesmål kring Åboattacken (som är märklig öht – se här) och man kan undra varför han bara nämner att han “skyddat” sin flickvän, och inte nämner sin svärmor som var med och höll barnvagn med hans egen son? Han skyddade väl dem också? Eller passar inte versionerna ihop?

TILLÄGG: Som väntat blev den nyupptäckta filmen ovan, som visar Hassans obehindrade rörlighet, snabbt nedtagen. Men Hassan fick en del frågor om filmen från en journalist på en finsk kvällstidning. Exempel med översättning till svenska:

Zubier som utsattes för många knivhugg i terroristattacken i Åbo har förmågan att gå, något som väckt förvåning. Vi ringde upp Z och frågade vad för slags skador han har. 

Många som har sett videon har förundrats sig över hur du stiger upp från stolen och går och tänder ljuset. Hur skulle du beskriva dina skador?

– Enligt läkarna är jag invalid till 75 procent, börjar Z.

– Jag fick nervskador i ryggraden under attacken. Detta har föranlett att jag kan promenera endast några meter åt gången. Min förmåga att gå varierar från dag till dag, smärtan är vissa dagar större. Den rehabilitering jag fått efter attacken gör det möjligt att  promenera 5-10 meter åt gången, säger Z.

Många har trott att du är förlamad. 

– Jag har aldrig sagt att jag är förlamad – inte i en enda intervju, och inte i rätten. För att jag förmår promenera bara några meter åt gången och lider av nervvärk, måste jag använda rullstol i det dagliga livet. 

Z. berättade för Iltalehti i en specialintervju i december hur knivhuggarens första hugg var det mest ödesdigra, för det hugget skadade ryggmärgen. 

Här nedan finns en film som visar Hassan ett par dagar efter attacken då han befann sig vid Åbo torg och pratar med journalister. Inga sår eller skador syns någonstans trots att han enligt egen uppgift blivit knivhuggen 3-4 gånger i rygg och axel, vilket har lett till att han inte kan lyfta armen på nervskador. Men Hassan bär en armbindel.

Hassan berättar om sin sjukvårdsutbildning. Två veckor efter Åboattacken säger han att han tror att han med största sannolikhet kommer att förbli rullstolsbunden trots att han kan få tillbaka 10%:s rörlighet i benen.

Hassan säger att han har en “avancerad sjukvårdsutbildning” (13 min):

Hassan har sagt till media:

“Vissa dagar kommer jag inte ur sängen på grund av smärtorna. Jag sover 3-4 timmar per natt på grund av smärtorna. Varje dag handlar om att kämpa.”

“Jag kommer inte kunna hoppa upp från rullstolen och springa, eller gå på toaletten som normalt igen.”

Expressen skriver “I dag tar han sig fram med hjälp av en elrullstol och har nedsatt känsel från bröstet och neråt. Samtidigt har han svåra och allvarliga nervskador. “

Hassan säger att han inte kan gå:

“- Jag kan stå men inte gå. Jag fryser hela tiden och nervvärken plågar mig dygnet runt. Jag kan inte sova mera än 3-4 timmar per natt. Jag kan inte känna om jag är kissnödig och jag har blivit tvungen att ställa in mobilen för att den ska påminna mig om att gå på toaletten.  Jag fick tillbaka känseln i min ena hand för bara tre veckor sedan. ….”

https://www.seiska.fi/Uutiset/Turun-terrori-iskun-sankari-Hassan-Zubier-vammautui-iaksi-En-pysty-kavelemaan-enka-tunne

I nedan artikel klagar han över hur illa Sverige behandlat honom. Samt att han inte längre kan jobba som ambulansförare och bara får 1100 euro i sjukpension.

Hassan tävlingskör båt 4 augusti 2018:

2 thoughts on “Märstabon Hassan Zubier, hjälten från terrorattacken i Åbo, som erkänt bedrägeri

 1. Jävla bluffmakare ! Om man gör en god gärning varför sen ljuga om allting ? Jag var på plats i Åbo salutorg under attacken och visst det han grojde var modigt men som sagt varför bluffa om allt i efterhand…

  Like

  • Hej Juha
   Om en person ljuger grovt så är risken stor att personen ljuger om fler saker. Exempelvis så har jag svårt att tro att Hassan varit med om två terrorattacker inom 4 månader. Jag har heller ingen anledning att tro att han var den centrala person i Åbo som han säger – framför allt med tanke på att han redan då skulle ha varit MS-sjuk.

   Det vore intressant att höra dina egna iakttagelser gällande den här dagen?

   MVH

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s