Naturlig organisk ansiktsrengöring med olja och honung som är bra mot akne

olja

Olja och honung är bra för huden

Rengöringsinstruktion nedan!

Bibeln talar väl om oljor som kan användas i maten, i lampor för att ge ljus (Matt. 25), vid offer som i Gamla Testamentet, på kroppen för välbefinnande, i sår och på kroppen för att lindra fysiska åkommor och för helande (Jes. 1:6, Luk. 10:34, Jak. 5:14) samt när det handlar om att smörja någon till kung. Honung har jag tidigare skrivit om här. Bibelexempel när det gäller oljor:

Dan. 10:3 Jag åt ingen god mat. Kött och vin kom inte i min mun, och jag smorde inte heller min kropp med olja förrän de tre veckorna hade gått.

Mika 6:15 Du skall så men inte få skörda, du skall pressa oliver men inte få smörja dig med oljan. Du skall pressa ut druvmust men inte få dricka vinet.

Mark. 14:3 När Jesus var i Betania och låg till bords i Simon den spetälskes hus, kom en kvinna som hade en alabasterflaska med dyrbar äkta nardusolja. Hon bröt upp flaskan och hällde ut oljan över hans huvud. 4 Några blev upprörda och sade: “Varför detta slöseri med oljan! 5 Den hade man kunnat sälja för mer än tre hundra denarer och ge åt de fattiga.” Och de grälade på henne. 6 Men Jesus sade: “Låt henne vara! Varför oroar ni henne? Hon har gjort en god gärning mot mig. 7 De fattiga har ni alltid hos er, och när ni vill kan ni göra gott mot dem, men mig har ni inte alltid.8 Hon har fullgjort sin uppgift. I förväg har hon smort min kropp till begravningen

Joh. 12:3 Då tog Maria en flaska dyrbar äkta nardusolja, och smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår, och huset fylldes av doften från oljan.

Mark. 16:1 [ Jesus uppstår ur graven ] När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom.

Luk. 10:33 En samarit som färdades samma väg kom också dit. När han såg mannen, förbarmade han sig över honom.34 Han gick fram till honom, hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom.

Det finns massor av olika slags oljor och kryddor som har sina speciella egenskaper, så det gäller bara att ta tillvara den urgamla kunskapen om dess möjligheter just för huden och kroppen. Nedan följer rengöringsinstruktioner som jag hämtat från amerikanska hälsoråd på nätet – framför allt denna. För min egen del har jag blivit av med ett litet parti av djupgående orena porer på min högra kind, som orsakats av att jag varje natt sover med en kudde intryckt på kinden, som jag i sin tur tvingas göra för att lyfta upp kinden och kunna andas bättre genom näsborrarna. Ena näsborren blir nämligen lätt tilltäppt. Jag använde tidigare Mary Kay, som är bra grejor, men för mig personligen så har olje/honungskuren gjort min min hy renare och mjukare. För att inte drabbas av förstorade porer och ringar under ögonen, så kanske en oljerengöring 1 gång/vecka skulle kunna vara något utöver din ordinarie hudvård, och kanske i kombination med en ögonkräm? (Olja ska inte användas på ögonpartiet.) 

Rengöringsinstruktioner för ansiktet

1. Oljetvätt på KVÄLLEN

Mitt val av olja (jag har en blandhy): 2 delar druvkärnolja (vindruvskärnolja), 1 del hasselnötsolja, 1 del hampfröolja (hampaolja), 1 del gurkörtsolja (borago). Möjligen så kan du även prova att ha i några droppar teträolja, och/eller ännu hellre i tonern – se nedan.

En annan bra variant för kombinationshy är: 2 delar avocadoolja, 1 del hasselnötsolja och 1 del sötmandelolja. 

 • Jag ser först till att ha tagit bort ev. make-up (såsom ögon-make-up) med en lämplig produkt
 • Ha ditt val av olja, tvättlapp samt handduk till hands.
 • Blöt ansiktet med varmt vatten.
 • Häll ca 1/2 tesked olja i händerna och gnugga lätt ihop.
 • Massera försiktigt in oljan över ansiktet i små cirkelrörelser mellan 30 sekunder till 2 minuter för att oljan ska absorberas.
 • Blöt handduken med hett vatten, vrid ur och rulla ihop för att hålla värmen.
 • Blöt även tvättlappen med hett vatten, vrid ur och lägg tvättlappen över ansiktet.
 • Täck genast med handduken för att behålla värmen så länge som möjligt.
 • Lämna dukarna på tills de nått rumstemperatur, och torka ansiktet med tvättlappen.
 • Repetera 1-2 gånger, men använd den rena handduken när du torkar eftersom den inte är oljig.
 • Nu är du oljerenad, och det finns kvar ett tunt lager med olja på huden för balans och skydd.
 • Om hyn känns stram efteråt så rekommenderas starkt att massera in lite cleansing oil. (Det går att använda food-grade skin balm eller hydrating oil.)

2. Honungstvätt på MORGONEN

Notera att du inte ska ha make-up på dig när du gör detta. Massera in 1/2 tesked honung med fuktiga fingrar. Jag använder äkta Manuka-honung som har starkare antibakteriella förmågor, men det går bra med annan råhonung om det står RAW på burken. Skölj väl. (De antibakteriella ingredienserna reducerar utslag, eliminerar överflödig olja samt ger huden fukt.)

3. Äppelcidervinägertoner – MORGON OCH KVÄLL

Spraya ansiktet med en blandning av 2/3 trollhassel samt 1/3 rå ekologisk äppelcidervinäger (kanske du även borde göra detta 3 gånger om dagen i stället för 2). Jag har även i några droppar teträolja. En del föredrar att applicera med bomullstuss. (Äppelcidervinägern innehåller mild exfolierande syra för att mildra akne samt balanserar hudens ph-värde. Det gör så att den egna blandningen av ansiktsolja – se nedan – absorberas jämnare och snabbare.) Alternativ kan vara att blanda 1/2 -1 dl äppelcidervinäger med lika delar vatten. Förvara mörkt och torrt.

4. Ansiktsolja (jag använder efter sprayen på morgonen)

Fyll en flaska med 30 ml jojobaolja, och häll i några droppar morotsolja (en dyr olja som kan ha lite olika ingredienser så kolla innan inköp). Värm några droppar mellan fingerspetsarna och massera in oljan lätt i hyn. (Jojobaoljan löser upp överflödig talg utan att torka ut huden, och morotsoljan är reparerande för huden.)

Övriga tips

Blandning av honung, kanel och muskot – Blanda och placera på utslag i ansiktet. Låt vara i ett par timmar. Gör du en ansiktsmask av blandningen så kan du låta masken sitta kvar i ca 10-15 minuter.

Bakpulver exfoliant – Använd endast vid nödfall eftersom det är frätande. En blandning av bakpulver och vatten placeras på huden där det får verka några minuter.

“Enessa Clove Acne Control” är bra för inflammationer som sitter djupt i huden och orsakar blemmor.

Dr Hauschka Pure Care Cover Stick för att täcka skavanker (139kr Apotea)

Weleda 2in1 rengöring för normal och blandad hy (med olivolja, irisrot samt trollhassel), 100ml 113kr Nu3. (Make-up måste nämligen först elimineras innan du börjar med olja- och honungsrengöringar.)

Inköp

Köpes i vanlig mataffär:

DruvkärnoljaÄppelcidervinäger (t ex Kung Markattas eller Zetas ekologiska på ICA), Hasselnötsolja

Övriga oljor

Var uppmärksam på bäst-före-datum eftersom produkterna kan förlora stora delar av sina förmågor om de är för gamla. Därför kanske du inte tjänar på att köpa alltför stora flaskor. Har kollat runt hos flera försäljare. Tar med de allra bästa förslagen som jag kunnat hitta. Verkar som Nu3 generellt sett har de bästa priserna och man slipper deras redan låga fraktavgift vid köp över 500 kr. Dessutom kanske du hittar en bra rabattkod för 10%.

Jojobaolja Crearome 100ml 118kr Nu3
Morotsolja Rosenserien 30ml 289kr Nu3 
Jojobaolja Crearome 100ml 105kr Vitapost, Svenskhälsokost (gratis frakt över 100)
Morotsolja Crearome 100ml 119kr Vitapost, Svenskhälsokost (gratis frakt över 100) 
Gurkörtsolja (blandning med linfrö) 250ml 224kr Nu3 (Dr. Budwigs Gurkörtsolja, ekologisk)
Hampfröolja 250ml 95-102kr Nu3 (hanf & natur Ekologisk Hampaolja)
Trollhassel, 100 ml 162kr Nu3 (Balm Balm Ansiktstoner Trollhassel)
(Tea tree oil, 30ml 130kr (280kr för 100ml) Nu3)
Honung, Manuka Comvita, 500g 379kr inkl. frakt Apotea
Honung, Manuka Health med grönt te, 500g 369kr Nu3
Honung, Raw 350g 65kr inkl. frakt Apotea
.
Dryck
Slutligen kan jag rekommendera denna nyttiga dryck:
Riv citronskal i en stor kanna, samt skär citronen och lägg i. Häll i ca 3 kapsyler äppelcidervinäger, ca 2 msk honung (gärna rå med namnet RAW) samt kanel. Fyll kannan med vatten och ställ in i kylen. Tycker du drycken blir för sur kan du reducera äppelcidervinägern.

2 thoughts on “Naturlig organisk ansiktsrengöring med olja och honung som är bra mot akne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s