Låt oss slippa STATYN med tanten med väskan som glorifierar våld

damen med väskanJag är Sigtuna-bo och vill verkligen inte ha en staty i kommunen som uppmuntrar till våld. Hur annars ska man tolka statyn? Om man inte vet någonting alls om bakgrunden till tanten med väskan så ser man bara en tant som argt går till anfall mot någon med en stor väska – och alltså är det närmast till hands att tolka det som att kommunen tycker det är ballt med en person som agerar på det sättet och alltså uppmuntrar till våld.

Men de flesta kanske känner åtminstone lite grand av bakgrunden till händelsen trots att de inte var med 1980 när dramat utspelade sig. De kanske erinrar sig att det var ett gäng demonstrerande nynazister som orsakade tantens anfall mot dem (och sådana demonstranter brukar vara få till antalet eftersom det lyckligtvis är få personer som skulle kunna tänka sig att gå med i en sådan demonstration). Även med denna bakomliggande kunskap så är det närmast till hands att tolka statyn som en uppmuntran till våld. Om det handlar om en demonstration så kan man tänka sig att det handlar om en legitim sådan, eftersom demonstranter sällan får gehör för sin sak om de utför en olaglig demonstration. Så var också fallet! Nynazisterna var vidare ca 10 till antalet, och motdemonstranterna (som dumt nog också fick tillstånd av polisen i Växsjö att demonstrera på samma torg) var ca 2000, och dessa 2000 såg förstås till att klå upp alla 10 demonstranterna. En av de som anföll var just den här tanten som blivit helgonförklarad så till den milda grad att hon blivit till staty – som kommunledningen i Sigtuna vill betala pengar för och resa upp i kommunen. Som sagt, hur ska man INTE tolka statyn som något annat än uppmuntran till våld och mot demokratiska rättigheter såsom yttrandefrihet?

Den här statyn skickar absolut HELT fel signaler till invånarna, eftersom den ger uttryck för att det är helt ok att dunka lagliga demonstranter i huvudet om de tycker “fel”, och att yttrandefrihet bara är legitimt så länge man tycker och säger det som är “rätt”.

Olyckligtvis har minsta möjliga majoritet i vår S-styrda kommun (S-styrt tack vare FP) röstat ja för att betala för denna våldsbejakande staty. Det hade varit bättre om de satsat pengar på faktiska åtgärder i stället för en onödig staty som väcker negativa känslor. Det är lätt att ursäkta glorifiering av våld och motstånd mot demokratiska rättigheter genom att kalla saker för “konst och kultur”. Statyn förmedlar dock:

“Våld ska mötas med våld”

“Försök att tysta ner dem som har åsikter som du ogillar även om det krävs våld”.

“Dialoger är onödiga om andra tycker fel. Använd våld i stället.” 

Förslag på skylt som kommunledningen kan sätta upp under statyn:

“Gör som tanten! Ser eller hör du något som du inte håller med om – klipp till! Det är alltid bättre än att resonera. Så gör vi i vår kommun”

På ett annat sätt så passar statyn bra i Sigtuna kommun som ligger trea i landet vad gäller antal våldsbrott per 1000 invånare. Arlanda flygplats står för 10%, och det stora flertalet av brotten inträffar i Märsta och inte i Sigtuna stad. Det är också typiskt S att satsa skattepengar på en staty trots att kommunen låg 25 miljoner back 2014. Att budgeten inte går ihop, och att kommuninvånarna inte känner sig trygga, hindrar förstås inte kommunledningen att fortsätta att prioritera asylsökande. Det är ju bara att höja skatterna, låna och spara på andra områden inom välfärden.

Lär artikel om bakgrunden till händelsen.

6 thoughts on “Låt oss slippa STATYN med tanten med väskan som glorifierar våld

 1. Okej tack. Nej jag menade versen i bibeln som sa att synd är brott mot det dubbla kärleksbudet.
  Är det en synd att inte hålla sabbatsdagen helig?

  Like

  • Aha, då förstår jag.

   Mark. 12:28 En av de skriftlärda som hörde dem diskutera fann att Jesus hade gett dem ett bra svar. Han kom fram till honom och frågade: “Vilket är det största av alla buden?” 29 Jesus svarade: “Det största är detta: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en,[g] 30 och du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. 31 Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv. [h] Inget annat bud är större än dessa.” 32 Den skriftlärde sade: “Du har rätt, Mästare, det är sant som du säger. Han är en, och det finns ingen annan än han. 33 Och att älska honom av hela sitt hjärta och av hela sitt förstånd och av hela sin kraft och att älska sin nästa som sig själv, det är mer än alla brännoffer och andra offer.” 34 När Jesus hörde att mannen hade svarat förståndigt, sade han till honom: “Du är inte långt från Guds rike.” Sedan vågade ingen fråga honom längre.

   Romarbrevet 13:9 Dessa bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord: Du skall älska din nästa som dig själv.

   Gal. 5:14 Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv.

   Jak. 2:8 Om ni uppfyller den konungsliga lagen enligt Skriften: Du skall älska din nästa som dig själv, då handlar ni rätt.

   Sabbatsdagen ska hållas helig som övriga dagar, men vi är inte längre under Mose lag utan snarare under det dubbla kärleksbudet. Däremot skapade Gud människan för att hon i princip ska kunna arbeta 6 dagar och vila 1 dag. Det är en hjälp för oss och ett bra mönster. Det är även en god idé att en dag i veckan (minst) träffa andra kristna, och kanske fokusera ännu mer på bibelläsning om man inte hunnit det övriga dagar. Jag tycker personligen det är en mycket bra idé att hålla affärer stängda på söndagar.

   GVD

   Like

 2. Tack, var kan jag hitta det i bibeln?

  Jesus sade vänd bort och synda inte mer till flera personer, jag vill bara vara exakt säker på vad det är, att man kan sätta fingret på det.

  Like

  • Hej John

   Jag gav dig vers nr i mitt förra inlägg.

   Det här om synd förstår man mer om man håller kontakten med Jesus, i form av Bibelläsning, böner, lovsång, evangelisation, etc. Att synda är i princip att gå emot Guds vilja – att gå emot hans bud. Buden är i princip de som finns bland tio Guds bud. Förkortat kan man säga att synd är att bryta mot det dubbla kärleksbudet, som är att älska Gud över allting och vår nästa som oss själva. Lyder vi detta bud så håller vi tät kontakt med Jesus, vi dödar inte, hatar inte, stjäl inte, ljuger inte, begår inte äktenskapsbrott eller annat som skadar vår nästa. Att få frestande tankar är inte synd, men däremot att ge in för dem. Att bli trött, arg eller frustrerad behöver inte vara synd, men däremot att behandla andra orättvist och dumt. Att behandla andra som vi själva vill bli behandlade är en ganska bra utgångspunkt.

   GBU

   Like

  • Hej John

   I korthet:

   1 Joh. 3:4 Var och en som gör synd bryter mot lagen, ty synd är brott mot lagen.

   “Lagen” är idag inte Mose lag, men däremot det dubbla kärleksbudet.

   GVD

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s