DN – som en kvällstidning i jakt på sensationer

I helgen gjorde Dagens Nyheter valet att trots bättre vetande ta in en falsk nyhet i sin tidning. De skriver att en pingstpastor gjort sig skyldig till en våldtäkt, trots att Pelle Hörnmark, nationell pingstföreståndare i Sverige, klart och tydligt gjorde klart att personen inte är ordinerad eller avskild pastor hos dem och förmodligen ingen annanstans heller. Det borde väl pingstföreståndaren veta bättre än DN, så då är det väl bara att rätta sig efter detta? Men, nej. Man kan gissa varför DN valde att köra vidare på begreppet “PINGSTPASTOR” trots att de var medvetna om att det var en lögn. Tänk vilken tacksam rubrik detta blev, och tänk hur många fler nyfikna läsare som det förmodligen  resulterade i. Att skriva att en “kristen person“, eller “kristen bönegruppsledare” utfört en våldtäkt låter inte alls lika spännande. Fanstastiskt att en kvällstidning som Aftonbladet valde att ändra sina felaktiga uppgifter direkt, men inte en dagstidning som DN. Jag prenumererar inte längre på DN sedan en tid tillbaka, men jag saknar lördagskorsorden en hel del…

Skulle journalisterna på DN vara lika modiga om det handlade om att tillskriva en muslim (t ex en muslimsk imam) något sådant, trots att sanningen inte riktigt överensstämmer med det skrivna? Det har jag svårt att tro. Vissa gupperingar får man helt enkelt inte kränka – såsom muslimer och homosexuella – (självfallet ska man inte tillskriva NÅGON person, yrkesgrupp eller religion ett falskt begrepp eller felaktigt agerande oavsett vem/vilken det handlar om) men det känns ofta som kristna är undantagna till den regeln och en grupp som förväntas “tåla” lite falska anklagelser och kränkningar då och då.

Definition of slander:  Oral or written communication of false statements injurious to a person’s reputation. A false and malicious statement or report about someone.

I det här fallet handlar det inte om en person utan en yrkesgrupp – nämligen pingstpastorer.

Artikel i Dagen

6 thoughts on “DN – som en kvällstidning i jakt på sensationer

 1. Nu tycker jag faktiskt inte att det är så horribelt att kalla honom pingstpastor, eftersom han fungerat som pastor/ledare i en internationell grupp i en stor pingstkyrka i Stockholm fram tills för tre år sedan. Då blev han avsatt p g a olämpligt beteende. Sedan har han “startat eget” i en förort, och han är faktiskt i sin fulla rätt att kalla sin nya lilla församlingsgrupp för pingstförsamling för det är ingen som har monopol på det namnet, inte ens Pingst FFS. Att han sedan inte är en del av det etablerade pastorskollegiet inom pingströrelsen är en annan sak. Men jag förstår inte hur man kan bli så sanslöst upprörd över DN:s rubrik, när det man verkligen borde bli upprörd över är våldtäkten. Jag antar att den springande punkten är att man inte vill förknippas med den här typen av händelser – men faktum är att det även finns “äkta” pingstpastorer som har begått hemska övergrepp. Och då tycker jag att man bör ta tillfället i akt att förbättra det som kan förbättras, istället för att bevaka sitt rykte… Jag tror Jesus är betydligt mer intresserad av människor som lider än kristna kyrkors rykte :o)

  Like

  • Hej där

   Nej, han fungerade inte som “pastor/ledare” utan som LEDARE. INTE som pastor! Förstår du skillnaden? Jag kan kalla mig ledare för min egen lilla familj om jag vill (och törs). Och att “starta eget” betyder i hans fall en liten grupp människor i hans bekantskapskrets. Jag kan också samla ihop 7 vänner och “starta eget”.

   Nej, det är klart att det inte är horribelt att kalla en Amerikan för en Kanadensare, eller att kalla en man för en kvinna, eller att kalla en chef för en anställd, eller att kalla en guldmedaljör för en silvermedaljör. Det finns väl värre saker i världen. Poängen är att DN hade alla möjligheter i världen att få sin artikel RÄTT, men valde att inkludera att signifikant FELAKTIGHET trots att de visste bättre. När man nu vet att de fått helt korrekt information från en perfekt källa, och ÄNDÅ väljer att trycka FEL, så kan man inte annat än tro att de gör detta för att åstadkomma en “sensation” för att få fler nyfikna läsare. Skriver man PINGSTPASTOR så förstår läsare SJÄLVKLART att det handlar om en etablerad pastor för en pingstkyrka och INTE som en ledare för 7 personer i sin bekantskapskrets. Låt oss inte lura oss själva.

   Det ÄR en viss skillnad på en pingstpastor och en bönegruppsledare eftersom en pingstpastor faktiskt har ett större ansvar och vanligtvis är formellt ANSTÄLLD och har stöd uppifrån. Så var alltså inte fallet.

   Och vem säger att jag (eller vi) INTE är upprörda över våldtäkten? Det är inte bara den här våldtäkten jag upprörs över utan ALLA våldtäkter. Sen finns det mord att bli upprörd över också och alla möjliga andra grymheter trots att jag inte nämnde några i min artikel.

   Ja, som Hörnmark säger så kan man aldrig skriva sig fri från att det förekommer orättfärdighet även bland sanna pingstpastorer, men som han också säger: är det inte tillräckligt med dessa fall? Måste tidningar också fabulera ännu fler fall som är FALSKA?

   Like

 2. Visst, DN borde veta bättre och vara noggrannare när de skriver. Men man kan ha en pingstförsamlingen utan att vara ansluten till Pingst FFS (som Hörnmark leder). Ca hälften av landets pingstförsamlingar är inte anslutna dit. Och det anmärkningsvärda med den här nyheten är INTE att någon kallas pastor fast han kanske mer korrekt borde kallas “kristen ledare”. Det är våldtäkten som är poängen. Läs gärna mitt inlägg om saken: http://magdalenasantana.bloggproffs.se/?p=705

  Like

  • Våldtäkten må vara poängen, men det är lätt att tro att underpoängen är att en PINGSTPASTOR skulle ha gjort sig skyldig till den. Ja, alla pingstförsamlingar är inte anslutna till FFS men alla pingstförsamlingar borde däremot vara bekanta för FFS. Är det NÅGON i Sverige som känner till vilka pingstförsamlingar som finns i omlopp så borde Hörnmark vara den absolut rätta personen att konsultera. Det kan också vara därför som DN just konsulterade honom, men de ville uppenbarligen inte låta sig korrigeras av den informationen de fick. Kan vi tolka detta som att DN vet mer om vilka pingstförsamlingar som finns än Hörnmark, och var har de fått tag på dessa djupare insikterna som tydligen inte ens de stora pingstförsamlingarna känner till? DN-journalisterna får gärna rätta mig om jag har fel, men jag tror knappast att de sitter inne med någon annan information än vad de fått höra från Hörnmark.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s