Vill Gud ha betalt ännu en gång för en redan BETALD skuld?

Om jag hamnar i ett dilemma och OMÖJLIGT kan betala en viss avbetalning för mitt hus inom rätt tid, och en vän griper in och betalar det jag är skyldig i stället för mig, då har låneinstitutet inte längre några krav på mig vad gäller den avbetalningen och de borde vara nöjda eftersom summan som krävdes blev korrekt inbetalad. Jag fixade ju avbetalningen i tid genom min vän. Jag behöver på inga sätt prisa och lova låneinstitutet för att de varit så snälla att inte ge mig några avgifter eller andra pålagor som ”straff” för något jag gjort mig skyldig till eftersom jag ju inte gjort mig skyldig för någonting olagligt. Summan jag var skyldig kom ju in i tid och då kan låneinstitutet inte begära samma summa (eller delar av summan) IGEN. Ett rättvist låneinstitut begär inte in dubbla summor.

Vi har fått lära oss att Jesus “betalade” för våra synder, men det är inte vad Bibeln säger utan snarare att Jesus dog som ett SYNDOFFER för våra synder och att han tar bort våra synder på villkor att vi bekänner dem, omvänder oss och tror på Jesus. Jesus betalade helt klart “ett högt pris” för oss, men det är inte samma sak som att “betala för våra synder”.

Apg 3:19 Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade

Lukas 13:3 + 5Nej, säger jag er, men om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de.

Vad skulle du säga om…

Du är i en stor mataffär där det säljs olika produkter och eftersom du är hungrig och inte har några pengar med dig, i kombination med att du blir väldigt frestad och tänker tankar såsom “några bullar och chokladkakor mer eller mindre kan ju inte göra någon skillnad för den här stora matkedjan”, så stjäl du helt enkelt några maffiga wienerbröd och chokladpraliner som du hastigt äter upp. Men du blir påkommen och ägaren till affären blir väldigt arg och begär betalt för det som du stulit. Du har ju inga pengar med dig och vet inte vad du ska göra, men då kommer i stället en snäll man till undsättning som har hört hela konversationen. Han betalar hela din skuld utan att pruta och betalar till och med mycket mer än vad du stulit för, och ber även ägaren att skriva ut ett kvitto som verkligen visar att SKULDEN ÄR BETALD. Kvittot ges sedan till dig som bevis och du bevittnar sedan att ägaren nöjt tar i hand med den snälla mannen samtidigt som han säger “Skulden är onekligen till 100% betald”.

Den snälla mannen ger sig iväg och han hinner inte mer än försvinna förrän ägaren illmarigt vänder sig till dig och begär att få betalt för de wienerbröd och chokladpraliner som du stulit. Förvånat säger du att ju skulden redan är betald! “Ja ok, men ge mig åtminstone hälften av det belopp du stulit för“, svarar ägaren. “Men lyssna”, säger du, “Skulden är ju redan betalt och du kan inte längre ha några krav på mig! Titta själv på kvittot! Det står ju att skulden är BETALD. Då kan du inte kräva en enda krona av mig!”. Ägaren svarar “Det spelar ingen roll. Om jag inte får minst 25% av det som du stulit för så kallar jag på polis, och de kommer att bura in dig eftersom du ju stulit från mig!”.

Skulle du inte anse att ägarens beteende vore helt orimligt, lögnaktigt och elakt? Gud Fader skulle på ett liknande sätt vara lögnaktig om hans son “betalade” för våra synder och ändå kräver oss på hela eller delar av samma skuld vid ett senare tillfälle. Hade Jesus betalat för våra synder så hade vi varit frälsta för 2000 år sedan på korset, och alltså fötts som redan frälsta. Men så är inte fallet eftersom vi inte är frälsta förrän vi blir födda på nytt, och det sker efter vår omvändelse. Det är skillnad att betala en skuld och ta bort en skuld.

Hebr. 9:26. I så fall hade han varit tvungen att lida döden många gånger, alltifrån världens begynnelse. Men nu vid tidernas slut har han en enda gång blivit uppenbarad för att TA BORT synden genom sitt OFFER.—28. så skall Kristus, som en enda gång har offrats för att ta bort (anaphero) mångas synder, ses en andra gång utan synd, till frälsning för dem som väntar honom. 

6 thoughts on “Vill Gud ha betalt ännu en gång för en redan BETALD skuld?

 1. Annika!

  Det står inte ordagrant att Jesus betalade för världens synd, men om någon tar på sig straffet vilket Jesus gjorde, så är det detsamma som att betala för vår synd.
  Han gjorde det genom att straffas, genom att offra sig.
  Han betalade inte i den bemärkelse som din liknelse visar, utan han tog straffet, förbanelsen, synden och sjukdommarna på sig, varför, jo för att vi skulle få frid med Gud.

  Bb

  Like

  • Hej Björn!
   <<Det står inte ordagrant att Jesus betalade för världens synd, men om någon tar på sig straffet vilket Jesus gjorde, så är det detsamma som att betala för vår synd.

   Men jag tror vare sig att Jesus tog straffet bokstavligt på sig, och inte heller att han betalade för vår synd. Jag tror att Jesus dog som ett syndoffer för oss. Han straffades inte för att vi skulle slippa straffas eftersom vi ju straffas när vi syndar och inte omvänder oss.
   Bättre är alltså att säga att Jesus dog som ett syndoffer för oss och att han TOG BORT vår synd, på villkor att vi omvänder oss och tror.
   GVD

   Like

 2. Tänker på “once saved, always saved” = ett till av satans bedrägliga påståenden, det finns otaliga ställen i Bibeln som pekar på motsatsen, ett av de förtsta är väl när David i förtvivlan säger: “tag inte den heliga Ande ifrån mig”(Ps.51:13) vi måste vara rädda om våran frälsning, göda den med Herrens ord, och ett leverne som gör att den Helige Anden trivs i sin boning! våran kropp! Andens tempel! – Levi

  Like

  • Jag håller helt med om att “once saved always saved” är ett mästerverk av Satan, och massor av kristna har anammat den läran helt och fullt. Eftersom du sitter inne med så mycket sanningar hoppas jag att du sprider dem eftersom villoläror nästlat sig in ibland oss!

   Like

   • “De har utgått från oss men hörde aldrig till oss. Ty om de hade
    hört till oss hade de stannat hos oss. Men det skulle avslöjas att ingen av dem
    hör till oss” 1.Joh.brev 2:19, säger allt…
    Alltså förföljelsen kommer INIFRÅN kyrkan!
    Det är det som är det värsta… den smala vägen idag är som en knivsegg… endast genom bön, och Ordet, kan vi förbli i Herren! – Levi

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s