Alla har syndat? Rom. 8:23-24 – Dagens vers nr 1

ljus5Alla har syndat men alla måste inte fortsätta att synda

Rom. 8:23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, 24 och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem.

Paulus skriver ett brev till den kristna församlingen i Rom där han säger i en viss kontext att “alla har syndat”. Ordet “alla” innebär inte nödvändigtvis ALLA såsom alla människor, alla änglar, alla djur, alla blommor, etc, utan det kan handla om en ren principiell iakttagelse att alla människor – män och kvinnor – som kan synda också har syndat. Åtminstone en gång men oftast flera gånger. Han hävdar däremot inte att alla måste fortsätta att synda, och han säger heller inte att synd inte längre är något allvarligt eftersom vi är frälsta av nåd. Tvärtom säger han exempelvis om sig själv att att han alltid (åtminstone efter sin omvändelse) levt heligt, rättfärdigt och ostraffligt. Paulus menar att han (och hans kristna medbröder Silvanus och Timotheus) levt “med ETT FULLKOMLIGT RENT SAMVETE ÄNDA TILL I DAG”. 

1 Thess 2:10. Ni är vittnen, och även Gud, hur HELIGT, hur RÄTTFÄRDIGT och OSTRAFFLIGT vi uppträdde bland er som tror. 

Apg 23:1 Paulus såg på Stora rådet och sade: ”Bröder, jag har levt inför Gud med ETT FULLKOMLIGT RENT SAMVETE ÄNDA TILL I DAG”. 

2 Tim. 1:Jag tackar alltid min Gud, som jag liksom mina förfäder tjänar med RENT SAMVETE. Ständigt, natt och dag, tänker jag på dig i mina böner.

1 Tim. 1:12 Och jag tackar vår Herre Kristus Jesus, som har gett mig kraft, att han ansåg mig värd förtroende och tog mig i sin tjänst, 13. mig, SOM TIDIGARE var en hädare och en förföljare och en våldsverkare. MEN jag fick barmhärtighet, eftersom jag hade gjort det ovetande i otro.  

1 Kor 9:27. Utan jag tuktar min kropp och kuvar den, FÖR ATT JAG INTE SKALL PREDIKA FÖR ANDRA OCH SJÄLV INTE HÅLLA PROVET.

Det är inte bara Paulus som haft denna förmåga att vara Jesus trogen utan han predikar i sina brev att vi alla bör vandra rättfärdigt (se nedan), vilket vi kan kombinera med vetskapen att det enligt Bibeln inte är svårt att leva som Gud vill. “Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Och hans bud är inte tunga” 1 Joh. 5:3. Men då krävs det att vi inte krånglar till det genom att lägga till egna bud och lagar som är omöjliga att hålla, samt inte heller övertygar oss själva att det inte spelar någon roll hur vi lever eftersom Gud älskar oss som vi är. Guds bud är logiska och är byggda på kärleksgrund. I princip handlar det om att behandla andra som vi själva vill bli behandlade, vilket är något vi kan lyda.

Paulus predikar att syndens lön är döden, precis som Gud predikade för Adam och Eva i Edens lustgård. Jesu död har inte ändrat på detta faktum, men däremot finns förlåtelse tillgänglig genom korsets kraft (snarare än djuroffer) för den som omvänder sig. Gud vill att alla ska bli frälsta och i hans rike finns många rum!

Paulus tankar om hur vi ska leva:

Rom 6:12 Synden skall därför inte härska i er dödliga kropp, så att ni lyder dess begär13 Ställ inte era lemmar i syndens tjänst, som vapen åt orättfärdigheten, utan ställ er själva i Guds tjänst. Ni som var döda men nu lever, ställ era lemmar i Guds tjänst som vapen åt rättfärdigheten. 14 Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden. 15 Hur är det alltså? Skall vi synda, eftersom vi inte står under lagen utan under nåden? Naturligtvis inte! 16 Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden, vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till rättfärdighet? 17 Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt. 18 Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden.19 – För er mänskliga svaghets skull använder jag en så enkel bild. – Ty liksom ni förr ställde era lemmar i orenhetens och laglöshetens slavtjänst, till ett laglöst liv, så skall ni nu ställa era lemmar i rättfärdighetens slavtjänst, till helgelse. — 21 Men vad skördade ni då för frukt? Jo, det som ni nu skäms för. Slutet på sådant är döden. — 23 Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.

Om vi lever efter Anden och inte efter köttet så är vi i Kristus Jesus. Då finns ingen fördömelse!

Rom. 8:Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. —Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.

Det som Paulus predikat ända sedan sitt första möte med Jesus är att människor skall ångra sig, omvända sig, och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen. Paulus predikade alltså ingalunda “tro allena”, utan höll med Jakob om att vi är rättfärdiga genom gärningar och inte bara genom tro (Jak. 2:24).

Apg. 26:19 Därför, konung Agrippa, blev jag inte olydig mot den himmelska synen20 utan jag har predikat först i Damaskus och i Jerusalem och hela Judeen och sedan ute bland hedningarna, att de skall ångra sig och omvända sig till Gud och göra sådana gärningar som hör till omvändelsen. 

Men står det inte i Rom. 8:24 att vi är frälsta genom nåd och att vi är rättfärdiga utan att ha förtjänat det? Ja, vi är onekligen frälsta genom nåd och inte för att vi alltid valt att leva syndfritt – för det har vi inte. Om vi syndat en enda gång så har vi brutit mot Guds bud och förtjänar ingen frälsning, men vi kan alltså bli förlåtna och frälsta tack vare Guds sympatiska inställning och stora kärlek. Jesus är världens ljus, och han kom in i världen som en människa för att dö för oss och ge oss liv (Joh. 1). Större kärlek än så finns inte. Vår Skapare har makt och auktoritet att förlåta synder men han gör det inte ovillkorligt. Vidare betyder Guds nåd (som erbjuds alla människor) att vi kan leva rättfärdigt utan synd här och nu (Titus 2:11-12).

Vi bör inte hamna i diket som säger att i princip allt är synd, vilket kan få oss att ge upp i våra försök då vi lägger till krav på oss själva som Gud inte ställer på oss. Men vi syndar inte om vi är arga (med skäl), duschar för länge, anser att någon är fruktansvärt obehaglig att umgås med och inte heller om vi inte tänker på Gud varje minut. Det andra diket är att nästan ingenting är synd eftersom vi själva kan bestämma vad som är acceptabelt i Bibeln efter eget tycke och smak.

Läs mer här om Rom. 7 och om hur Paulus levde upp till sin predikan om att leva rättfärdigt.

Leave a comment