TV-programmet Time Out lär dagisbarn att svära

Läs artikel  om svordomar i tidningen Dagen här

Förra veckan såg jag några minuter på TV-programmet Time Out. Ett program som innehåller många roliga och dråpliga kommentarer varvat med massor av under-bältes-skämt och svordomar. (Precis som Allsång på Skansen, Melodifestivalen och andra familjeprogram  med andra ord.) Det som gjorde mig mest besviken var ett avsnitt där dagisbarn läser upp kommentarer som programledarna förberett, och tanken är att det ska se ut som det är barnens egna kommentarer vilket gör dem mer komiska. De flesta förstår dock med hjälp av uttrycken att det knappast kan vara barnens egna spontana kommentarer utan att de snarare har fått hjälp att säga vad de nu säger. En liten flicka svor och sa “jävla” 2-3 gånger i sitt korta lilla inlägg.  Så onödigt. Har programledarna egna barn? Svär de? Har programledarna gått på föräldrarmöten på dagis eller förskola där punkten “Svordomar” tas upp eftersom detta blivit ett problem på Dagis? Sådana möten har jag själv deltagit i. Personalen vill göra föräldrarna uppmärksamma på att barnen svär mycket och kallar varandra könsord vilket andra barn inte uppskattar – och inte alla i personalen heller. Ja, vad kan detta problem bero på? Om föräldrar och syskon använder sådana ordval så kan förstås detta gå igen hos dagisbarnen/förskolebarnen och även vad se ser på TV. En TV-personlighet som vet att han använder fula ord på TV (till och med i familjeprogram där barn kan vara några av tittarna) borde väl skämmas lite grand under sådana föräldrarmöten? De själva kanske ses som idoler och/eller personer att se upp till, och vare sig de vill eller inte så är det risk att de  förmedlar en bild av att det är NORMALT att svära och använda runda ord. Alla gör det, och även dagisbarn på Time Out gör det. Det måste vara en oerhört svår uppgift för dagispersonal att försöka bromsa svordomar när de har så mycket media emot sig.

Jag minns en gång i början på 70-talet när en programledare använde en svordom. Folk blev chockade och det skrevs om händelsen i tidningarna. Så är det knappast idag.

2 thoughts on “TV-programmet Time Out lär dagisbarn att svära

  1. Tack för ett bra inlägg i ett angeläget ämne! Barnprogram är överlag väldigt kusliga idag. Det är ockultism, fantasy, svordomar och felaktig syn på sex. Den moral som svt bjuder på innebär att barnen ska vara sminkade minivuxna som upprepar alla våra felaktigheter och synder. Tänk vilken skillnad på den plan som Gud har för våra barn!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s