Ett gott träd ger god frukt och ett dåligt träd ger dålig frukt. Valet är vårt.

tree3

Gott träd eller dåligt träd – och vilken frukt?

Det hänger på oss att se till att vi håller oss till Jesus (vinträdet/vinstocken) så att vi kan ge frukt. Vi är visserligen oförmögna att producera god frukt i oss själva – vi måste vara I VINSTOCKEN – men vi bedöms ändå efter frukten vilket alltså är avhängigt om vi “hänger” i vinstocken eller ej. Även om vi en gång blivit födda på nytt och tror att Jesus dog för våra synder, men slutat att bära god frukt, så är vi alltså inte på väg till Guds rike.  Somliga misstar sig och tror att en gott träd alltid kommer att förbli ett gott träd och att ett dåligt träd aldrig kan bli ett gott träd, men så behöver inte vara fallet. De flesta av oss har varit ganska dåliga träd innan vår omvändelse när vi övergick till att BLI goda träd, och vi kan läsa i Bibeln att en gren kan vara i vinträdet men sedan ändå tas bort pga brist på frukt. Det heter alltså inte “en gång ett gott träd alltid ett gott träd”, även om det är en vanlig utgång. Gud längtar varje dag till att människor omvänder sig och får LIV i överflöd.

I Johannes 15 talar Jesus med sina egna troende lärljungar och det han säger gäller även oss  liksom det mesta i NT. Jesus säger ”redan nu är ni rena” till lärljungarna, vilket visar att de som grenar i honom är sanna och rena grenar. Jesus uppmanar dem trots detta att FÖRBLI i honom för de kan inte bära frukt om de väljer en annan väg. Jesus varnar vid upprepade tillfällen sina utvalda apostlar att OM de inte förblir i honom så kommer de att tas bort utav Fadern och de kastas bort och förtorkas, vilket visar att de hade liv tidigare för annars skulle de inte kunna förtorkas. De kastas sedan i elden där de brinner vilket är en bild av helvetet, och där hamnar den som uttömt alla sina chanser till att få evigt liv. Jesus säger ”OM ni håller mina bud, så förblir ni i min kärlek” vilket är ett tydligt VILLKOR. Risken finns att kristna inte håller buden och därmed mister de sin plats i Livets Träd om de inte vänder om. Vi är visserligen inte frälsta av gärningar – som ju aldrig kan täcka upp för våra tidigare synder – men nedan bibelstycke är en av många som visar att vi heller inte kan vara frälsta UTAN gärningar (frukt). Vi kan läsa att Fadern förhärligas när vi bär frukt, och vill han förhärligas? Självklart! Så det kan aldrig vara Guds vilja att människor inte bär frukt. Vi ombeds att BLI KVAR i hans kärlek, och det gör vi om vi håller hans bud.

Joh. 15:1 Jag är den sanna vinstocken, och min Fader är vingårdsmannen. 2 Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt rensar han, för att den skall bära mer frukt. 3 Ni är redan nu rena i kraft av det ord som jag har talat till er. Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i migJag är vinstocken, ni är grenarna. OM någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra. 6 OM någon inte förblir i mig, kastas han ut som en gren och torkar bort, och man samlar ihop sådana grenar och kastar dem i elden, och de bränns uppOM ni förblir i mig och mina ord förblir i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det. Min Fader förhärligas, när ni bär rik frukt och blir mina lärjungar.Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek.10 OM ni håller mina bud, förblir ni i min kärlek, liksom jag har hållit min Faders bud och förblir i hans kärlek. 11 Detta har jag talat till er, för att min glädje skall vara i er och för att er glädje skall bli fullkomlig. 12 Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. 13 Ingen har större kärlek än att han ger sitt liv för sina vänner. 14 Ni är mina vänner, OM ni gör vad jag befaller er. 15 Jag kallar er inte längre tjänare, eftersom tjänaren inte vet vad hans herre gör. Vänner kallar jag er, ty allt vad jag har hört av min Fader har jag låtit er veta. 16 Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt om er att ni skall gå ut och bära frukt, sådan frukt som består, för att Fadern må ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. 17 Och det befaller jag er att ni skall älska varandra.

Här nedan varnas vi för att grenar kan huggas av pga otro (till skillnad mot Johannes 15 som visar att grenar huggs av pga brist på frukt). Det är roten som är en bild av judarna (och som ger naturliga grenar) och det är (de inympade) grenarna som är en bild av hedningarna. Vi riskerar inte att huggas av ett träd som en hel folkgrupp utan som individer. Frälsningen är personlig. Vi kan läsa att vi får vara kvar i trädet om vi TROR, så tro är i detta fall villkoret och vi vet också att om vi TROR på Jesus så lyder vi honom – och det är här frukten kommer in. Vi är tillsagda att leva i fruktan så att vi håller oss vid liv men vi får endast näring via trädet. Notera alla OM.

Rom. 11:16 Om förstlingsbrödet är heligt, är degen helig. Och om roten är helig, är grenarna heliga. 17 Men OM nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, 18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men OM du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.19 Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in.20 Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan LEV I FRUKTAN21 Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig22 Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, ANNARS BLIR OCKSÅ DU BORTHUGGEN. 23 Men även de andra kommer att bli inympade, OM de inte blir kvar i sin otro. Gud har ju makt att ympa in dem igen. 24 Ty om du har blivit borthuggen från det vilda olivträd som du av naturen tillhörde, och mot naturen har inympats på ett äkta olivträd, hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt eget olivträd.

Här kan vi se att vingårdsmannen (en bild av Gud Fader) FÖRVÄNTADE sig äkta druvor, men tyvärr fann han endast vilddruvor – helt emot hans vilja. Guds vilja sker inte alltid, och det är för att han gett oss en egen fri vilja. Gud förväntade sig laglydnad och rättfärdighet hos hans folk, men tyvärr gick hans önskan inte i uppfyllelse. Rättfärdighet har aldrig varit någonting som kan inympas människor vare sig i GT eller i NT, utan det är VI som måste se till att leva rättfärdigt.

Jesaja 5:1 Nu vill jag sjunga om min älskade, min älskades sång om hans vingård: Min älskade hade en vingård på en bördig bergskulle. Han grävde upp den och rensade den från stenar och planterade där ädla vinstockar.  Han byggde ett vakttorn mitt i den och högg ut ett presskar.  SEDAN VÄNTADE HAN ATT DEN SKULLE BÄRA ÄKTA DRUVOR; MEN DEN BAR VILDDRUVOR. Och nu, Jerusalems invånare och Juda män, döm mellan mig och min vingård. VAD KUNDE MER GÖRAS för min vingård än vad jag har gjort för den? VARFÖR BAR DEN VILDDRUVOR, när jag väntade att den skulle bära äkta druvor? Jag vill nu låta er veta vad jag skall göra med min vingård: Jag skall ta bort stängslet, och den skall bli ödelagd. Jag skall bryta ner muren, och den skall bli nertrampad.Jag skall ödelägga den, ingen skall beskära den eller gräva i den. Men tistel och törne skall komma upp, och jag skall befalla molnen att inte låta det regna på den.Herren Sebaots vingård är Israels hus och Juda folk hans älsklingsplantering. HAN VÄNTADE LAGLYDNAD men fann blodiga lagbrott, han väntade rättfärdighet men fann skriande orättfärdighet.

Gud planterade Israel som en ädel vinstock av äkta slag, men ändå frågar han sig hur vinstocken kunde förvandlas till vilda rankor av främmande sort. Det var inte alls vad han hade förväntat sig:

Jeremia 2:20 Redan för länge sedan bröt jag sönder ditt ok och slet av dina band, men du sade: “Jag vill inte tjäna dig.” På alla höga kullar och under alla gröna träd lade du dig ner och bedrev otukt. 21 Jag hade planterat dig som en ädel vinstock av helt och hållet äkta slag.  Hur har du då kunnat förvandlas för mig till vilda rankor av en främmande vinstock? 22 Om du än tvättar dig med soda och tar aldrig så mycket såpa, syns ändå din synds fläckar inför mig, säger Herren, Herren.

Jeremia 8:13 Jag skall rycka bort och förgöra dem, säger Herren. Inga druvor blir kvar på vinstockarna och inga fikon på fikonträden, till och med löven är vissnade. Det jag gav dem skall tas ifrån dem.

Herren kallade Juda till att vara ett vackert grönt olivträd, men så blev det inte trots kallelsen. I stället satte Gud eld på trädet pga Judas olydnad:.

Jeremia 11:16 ‘Ett grönt olivträd, vackert och med härliga frukter’, så kallade Herren dig. Men nu har han med ett väldigt dån satt eld på det trädet, så att dess grenar förstörs. 

Vi är listiga om vi låter vårt träd sträcka sina rötter till bäcken för att få vatten. Jesus är en bild av livets vatten och dricker vi av det ska vi aldrig någonsin dö, men det är vi som måste sträcka oss mot honom:

Jeremia 17:8 Han är som ett träd planterat vid vatten och som sträcker ut sina rötter till bäcken. Det fruktar inte om hetta kommer, dess löv är alltid gröna. Det blir inte förskräckt om ett torrt år kommer, och det upphör aldrig att bära frukt.

Varningar för att Jerusalem är som en torkad vinstock och riskerar att gå under:

Hesekiel 15:2 “Du människobarn, på vilket sätt är vinstockens trä förmer än allt annat trä, de grenar som finns på träden i skogen? 3 Tar man virke av den  för att göra något nyttigt? Gör man ens en pinne av den för att på den hänga upp något?4 Nej, man ger den till mat åt elden. När dess båda ändar har blivit förtärda av eld, och delen däremellan blivit svedd, duger den då till något nyttigt?5 Inte ens när den ännu var oskadd kunde man göra något nyttigt av den. Hur mycket mindre kan den användas till något nyttigt, då elden förtärt den och bränt den!6 Därför säger Herren, Herren:    Som jag gör med en vinstock bland skogens träd, när jag ger den till bränsle åt elden, så skall jag göra med Jerusalems invånare. 7 Jag skall vända mitt ansikte mot dem. De har kommit ut ur elden,  men elden skall förtära dem. Ni skall inse att jag är Herren, när jag vänder mitt ansikte mot dem.8 Jag skall göra landet till en ödemark, därför att de har handlat trolöst, säger Herren, Herren.”

Hosea 10:1 Israel var en frodig vinstock som bar frukt. Men ju mer frukt han fick, dess fler altaren byggde han åt sig. Ju bättre det gick hans land, desto finare stoder reste han.

Läs gärna liknelsen i Hesekiel 17 om vinstocken och örnarna

Sann omvändelse innebär att vi visar god frukt och lever enligt Guds bud. Johannes Döparen vägrade att döpa människor (som faktiskt kom för att döpas) eftersom de inte visade de gärningar som förväntades av dem. Det är ingen vits att låta döpa sig om man inte har rätt inställning. Varje träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastas i elden:träd

Matteus 3:8 Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och tro inte att ni kan säga till er själva: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud av dessa stenar kan uppväcka barn åt Abraham. 10 Redan är yxan satt till roten på träden. Varje träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden.

Ordspråksboken 11:30 Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.

Här nedan kan vi läsa att vi kan känna igen en människa på dess frukt. Upptäcker vi en person som vandrar i synd och dåliga gärningar vet vi att personen i fråga inte är frälst oavsett vad han själv säger. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt och ett dåligt träd kan inte bära god frukt, men vi kan välja vilket sorts träd vi vill vara. Jesus menar att det inte räcker med att tomt bekänna honom som Herre, utan den som kommer till himmelriket är den som GÖR Faderns vilja. I liknelsen kan vi läsa att Jesus visar bort falska profeter som faktiskt gjorde kraftgärningar, men det var självfallet inte för kraftgärningarnas skull som de visades bort eller för att de lydde lagen för mycket, utan snarare för att de lydde lagen (den moraliska delen) FÖR LITET. De var laglösa.

Matteus 7:15 Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. 16 På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? 17 Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt18 Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. 19 Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. 20 Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt. 21 Inte skall var och en som säger ‘Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja22 Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? 23 Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

Vi känner trädet med hjälp av frukten:

Matteus 12:33 Om ni förutsätter att trädet är bra, så är frukten bra, eller att trädet är dåligt, så är frukten dålig. Ty av frukten känner man trädet.34 Huggormsyngel, hur skulle ni som är onda kunna tala något gott? Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. 35 En god människa tar ur sitt goda förråd fram det som är gott, och en ond människa tar ur sitt onda förråd fram det som är ont. 36 Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag. 37 Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas.” 

Lukas 6:43 Det finns inte något bra träd som bär dålig frukt, inte heller något dåligt träd som bär bra frukt. 44 Ett träd känner man igen på frukten. Inte plockar man väl fikon från tistlar eller vindruvor från törnbuskar? 45 En god människa bär fram det som är gott ur sitt hjärtas goda förråd, och en ond människa bär fram det som är ont ur sitt hjärtas onda förråd. Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.

Jakobsbrevet 3:12 Mina bröder, inte kan väl ett fikonträd bära oliver eller en vinstock fikon? Inte heller kan en salt källa ge sött vatten.

Jesus hoppas hela tiden att vi ska bära frukt och kommer att fortsätta att hoppas tills det en dag blir för sent:

Lukas 13:Sedan berättade han denna liknelse: “En man hade ett fikonträd planterat i sin vingård, och han kom för att se om det fanns frukt på det, men han fann ingenDå sade han till sin trädgårdsmästare: I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här fikonträdet men inte hittat någon. Hugg ner det! Varför skall det få suga ut jorden? Men trädgårdsmästaren svarade honom: Herre, låt det stå kvar även i år, tills jag har grävt omkring det och gödslat.Kanske bär det frukt nästa år. Annars skall du hugga ner det.”

One thought on “Ett gott träd ger god frukt och ett dåligt träd ger dålig frukt. Valet är vårt.

  1. Pingback: Grenar i VINTRÄDET /vinstocken (Jesus) kan tas bort pga brist på FRUKT – Joh. 15 by Annika Björk | Crossmap Blogs

Leave a comment