Åsa Romson och Stefan Löfven kunde inte svara på sverigedemokraternas fråga

invandring 2

Under riksdagens frågestund 4/12 2014 frågade Richard Jomshof (SD) klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) om Migrationsverkets senaste prognos eftersom det enligt den kommer ca 100.000 asylsökande till Sverige under 2015 och merkostnaderna för detta (alltså en extrakostnad pga den höga siffran) beräknas kosta 17 miljarder (samt ytterligare flera miljarder för minst lika många anhöriginvandrare samt bostäder, välfärd, etc) vilket regeringen inte budgeterat för. Historiskt sett har Migrationsverkets prognoser legat i underkant. Richard vill då veta varifrån regeringen avser ta dessa pengar ifrån.

Åsa klarar tyvärr inte av att svara på frågan trots mycket prat. Eller kan du upptäcka svaret till ovan fråga?:

“Efter gårdagens debatt vet säkerligen vi alla i den här salen att det är en oerhört ansvarsfull uppgift att anta en budget. Detta misslyckades kammaren med i går därför att man spelade efter Sverigedemokraternas taburetter, som jag uttrycker det. Det uppstod en ny praxis i Sverige: att man kan rösta på både det ena och det andra förslaget. Det var kanske inte Sverigedemokraternas största förtjänst i gårdagens debatt att de ansvarsfullt skulle ha bringat klarhet och tydlighet om vilken budget som ska gälla i Sverige framöver.Vi kan vara tydliga med att de utgifter och inkomster som Sveriges statsbudget har är oerhört viktiga att hålla koll på. Det gör den här regeringen. Vi ser att det inom flera områden finns utgiftsökningar som man måste följa noga. Man måste veta att det kommer att uppstå kostnader om vi inte hejdar sjukskrivningarna, om vi inte får en global situation med minskat flyktingtryck och så vidare. Allt det är stora uppgifter, och dem är den här regeringen beredd att ta på sig.

När Richard repeterar frågan (samt lägger till en följdfråga om hon tror att det finns ytterligare extrakostnader) så får han ändå inget svar på sin fråga. Åsa fortsätter att svara på frågor som ingen ställt. Richard frågar återigen VAR pengarna kommer att tas ifrån. Nytt försök till svar:

“Ett detaljerat svar om de siffrorna beror helt enkelt på vilka prognoser som finns. Det finns en rad utgiftsområden där vi ser att det finns risk för kostnadshöjningar. Det är bara att titta på skolans område. Vad blir det för kostnad för det svenska samhället när elever inte får det stöd de behöver redan från början? Det finns väldigt tydliga prognoser som säger att det blir ganska stora kostnadshöjningar i framtiden när man antingen måste ge de resurserna och det stödet sent i skolsystemet eller inte gör det då heller, med följden att ungdomar går ut skolan med ofullständiga kunskaper inför det framtida arbetslivet. Det finns alltid en relation mellan vilka kostnader vi kan se i framtiden och vilken politik vi för i dag. Jag är övertygad om att merparten i Sverige ser behovet av kraftiga insatser för förebyggande åtgärder inom skolans område och inom kommunernas sektorer för att ta hand om både nyanlända och hittillsvarande medborgare så att de på ett bra sätt ska kunna bidra till den svenska ekonomin. Det är en kärnuppgift. Det behöver man en stabil budgethantering för, och det är det den här regeringen hade önskat i riksdagens behandling i går.”

Det gick alltså inget vidare att få svar på den enkla frågan som svenska folket förtjänar ett svar på, och SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson gjorde ett annat försök att få svar av självaste statsministern under en frågestund 11/12 2014. Vilka av de reformer som regeringspartierna har aviserat kommer att strykas för att ha råd med dessa extra 17 miljarder?  

Stefan Löfven serverade de vanliga osakliga påhoppen, men svarade inte på frågan.

“Den budget som vi har lagt fram är en plattform för den politiska inriktningen. Sedan får man laga efter läge när den nu är nedröstad med bland andra Sverigedemokraternas bistånd. Det är intressant att Sverigedemokraterna nu helt och hållet har visat vad det egentligen handlar om. Talet om att pensionärerna borde få sänkt skatt, talet om att äldrevården borde få mer utrymme och allt det fina talet om att ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen borde öka var just bara prat.Nu är det inte helt förvånande åter invandringsfrågan som kommer upp på frågestunden. Den må vara intressant. Men beskedet från Sverigedemokraterna var att ni inte var intresserade av sänkt pensionärsskatt, för det röstade ni emot. Ni var inte intresserade av en satsning på äldrevården, för det röstade ni emot. Ni var inte intresserade av en satsning på sjukvården, för det röstade ni emot. Det var beskedet från Sverigedemokraterna, och det har vi noterat.”

Frågan upprepades eftersom Stefan inte gav något svar:

“Sverigedemokraterna borde veta att utgifter har olika ökningstakt från tid till annan, och de hanteras inom de regler som finns. Så är det till exempel med sjukskrivningskostnaderna. De har ökat på senare tid, men det ställs aldrig mot några försämrade reformer. Att Sverigedemokraterna gör extravalet i mars till en omröstning om invandringen visar på det jag pekade på tidigare, nämligen att det finns en enda fråga som är intressant för dem. Hur det slår mot andra reformer är ni inte så itresserade av, för då hade ni röstat för de förbättringar som vanligt folk nu går miste om. Det handlar om ensamstående föräldrar, arbetslösa och andra som hade behövt ett tillskott i pengar. Dessa pengar såg ni till att de inte fick.”

Det närmaste man kan komma ett svar är alltså att “de hanteras inom de regler som finns”. Han försökte med att göra en jämförelse med sjukskrivningskostnaderna som ju kan variera, men de blir ju inte plötsligt skyhöga med flera miljarder från ett år till ett annat! Mycket prat men inget svar på frågan.

Svenska folket får alltså fortsätta leva med regeringens mörkläggning, och självfallet måste vi vara beredda på diverse höjda skatter, ökat statslån och stora indragningar i välfärden (fast vi vet som sagt inte var) så att vi har råd med vår älskade massinvandring som alltid kommer på första plats – även om ytterst få av de asylsökanden är sanna flyktingar enligt FN:s definition. Samtidigt svämmar jorden över av flyktingar som inte har möjlighet att lämna sina flyktingläger och är i starkt behov av hjälp.

Leave a comment