LISTA med bibelverser som visar på en platt jord med himlavalv i en geocentrisk värld

footstool

Jorden är som en FOTAPALL för Gud, eller som en vilt snurrande boll?

Bibelverser som talar om en geocentrisk värld 

“Har Gud verkligen sagt:  — ?” (Satans kommentar i 1 Mos. 3:1)

Kan vi verkligen lita på det Gud sagt i Bibeln vad gäller skapelseberättelsen och beskrivningen av jord och himmel, eller gör vi mer rätt om vi justerar och moderniserar hans ord? När vi kan läsa vid ett upprepade tillfällen i Bibeln att jorden (hela konstruktionen som kallas för jorden) har fyra hörn, står på fyra pelare, är helt stilla, med ett himlavalv som ett tält över jorden, med stjärnor, sol och måne i/på detta himlavalv, med vatten ovanför, etc, kräver då Gud av oss att vi tolkar om detta till att jorden är bollformad, inte har ett valv eller vatten ovanför det, inte har fyra hörn eller fyra pelare, och absolut inte står stilla en enda sekund eftersom jorden i stället snurrar vilt kring sin egen axel i en hastighet av ca 1 600 km/timmen (vid ekvatorn) och tokrusar genom rymden i en hastighet av ca 108 000 km/timmen (30km/sek)? Detta vore ju den totala motsatsen till Bibelns ideliga försäkringar om att jorden står stilla. Är det t o m en synd att tro att jorden ser ut som en fotpall precis som Bibeln beskriver den? Orsakar detta Guds vrede och är denna tanke (hämtad från Bibeln) något som bör orsaka en splittring bland kristna?

Om Gud velat att bibelläsarna skulle förstå att jorden är klotformad och i konstant rörelse, varför kan vi då inte läsa detta på något enda ställe i Bibeln utan i stället det rakt motsatta? När vi läser beskrivningen av jorden i Bibeln, och om vi ser till att vara ärliga angående det vi läser, så måste vi konstatera att Bibeln (liksom Enoks bok) är en plattjordbok. Detta är inget bevis för att jorden är platt, men däremot att detta är vad Bibeln lär ut.

Några av verserna i listan här nedan har en poetisk tyngd, men det betyder inte att vi kan ignorera och tolka verserna som vi vill. Poetiska beskrivningar är inte meningslösa utan författaren försöker förmedla en viss bild och en verklighet med hjälp av liknelser, metaforer, illustrationer, etc. I Bibeln så finner vi utöver poesi även beskrivningar av drömmar, liknelser, profetior, syner, psalmer, hyperboler, etc. och självfallet måste vi ha en tanke på kontexten och försöka förstå vad författaren vill uttrycka. Det är fullt möjligt att försöka återspegla verkligheten med hjälp av poetiska liknelser. Det finns en risk att vi ibland tvärsäkert använder en psalm som stöd för en viss lära (exempelvis den falska läran om arvsynden genom att feltolka Se, i synd är jag född, och i synd blev jag till i min moders liv” av kung David i Psalm 51:7), medan man inte gör detsamma i andra sammanhang med ursäkten att “det är bara poesi”.

Bibeln säger exempelvis vid några tillfällen att jorden är som en FOTAPALL för Gud, och det borde därför vara en liknele att ta till sig. Med hjälp av den illustrationen, tänker vi oss då Gud sittandes på sin tron med en roterande och rusande boll under fötterna, eller tänker vi oss snarare en fotpall under hans fötter som den i bilden ovan? En fotpall är nästan en exakt kopia av den klassiska plattjordmodellen.

Se inte ner på kristna som tror på en plattjordmodell utan samtala med dem i stället. De vet redan att folk tycker de är absolut helknäppa så du slösar bort tid om du väljer att påminna dem om detta i stället för att fokusera på sakfrågor.

LISTA MED BIBELVERSER i kronologisk ordning (Bibelföljd)

Det finns noll verser som stödjer en heliocentrisk modell med jorden som ett roterande och rusande klot, men det finns desto mer stöd för en geocentrisk plattjordmodell.

1)

1 Mos. 1:1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet.3 Gud sade: “Varde ljus!” Och det blev ljus. 4 Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. 5 Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den första dagen.6 Gud sade: “Varde mitt i vattnet ett valv som skiljer vatten från vatten!” Gud gjorde valvet och skilde vattnet under valvet från vattnet ovan valvet. Och det skedde så. 8 Gud kallade valvet himmel. Och det blev afton och det blev morgon. Det var den andra dagen.9 Gud sade: “Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats så att det torra blir synligt.” Och det skedde så. 10 Gud kallade det torra land, och vattensamlingen kallade han hav. Och Gud såg att det var gott. — 14 Gud sade: “Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år, 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så. 16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.

Kommentar: Det här är själva skapelseberättelsen där Gud avslöjar för oss läsare hur han skapat jord och himmel och hur de ser ut. Kan vi lita på beskrivningen? Skapelseberättelsen säger bl. a. att jorden skapades några dagar innan solen, att det fanns ett valv ovan jorden med vatten under och över det, att sol, måne och stjärnor placerades detta valv (inte ovan) och att deras uppgift är att lysa på jorden (och inte på andra objekt i andra galaxer). De lysande himlaobjekten är också (med hjälp av t ex förmörkelser och placeringar) till för att vara tecken för tider, dagar och år – återigen från jordens perspektiv. Det är intressant att se hur stjärnor i en kamera såsom Nikon P900 (till skillnad från NASA:s CGI-bilder) ser ut att befinna sig bakom en hinna av vatten, vilket orsakar “blinkningar”. Solen och månen beskrivs som två objekt som var och en ger ljus. Det större ljuset (solen som i Bibeln är manlig) ska råda över dagen, och det mindre ljuset (månen som i Bibeln är kvinnlig) ska råda över natten. Enoks bok beskriver i detalj hur solen och månen cirkulerar över jorden genom portaler där de orsakar årstider samt natt/dag.

Det “torra” kallades land, och det kan mycket väl vara så att landmassan var sammanhängande och större i omfattning före floden (med allt det nya vattnet).

Flera verser förklarar att stjärnorna har levande egenskaper (de kan välja att lyda Gud eller inte) samt kommer en dag att falla ner till jorden – men att livet på jorden ändå fortsätter. Det innebär att stjärnorna i skapelseberättelsen, förutom att vara ganska nära jorden i valvet, också är ofantligt mycket mindre än NASA.s beskrivning av dem.

Det fanns även en ypperlig chans att förklara att jorden är bollformad i skapelseberättelsen, men det görs inte. Rymd, universum och planeter är saker som inte nämns i skapelseberättelsen vilket vore märkligt om de existerar. Ja planeter inräknas i skapelseberättelse om vi i stället inkluderar dem bland stjärnorna, så som irrande stjärnor vilket Bibeln gör. Om NASAs version på rymden/universum är sann så innebär det att 99% av Guds skapelse inte omnämns i Bibeln med ett enda ord. Man kan fråga sig varför. Eller kan det vara så att rymden inte nämns för att den helt enkelt inte finns?

Att Guds skapelse var mycket god innebär att det inte finns plats för någon grym Evolution som ju innebär lidande och död. Död är ett resultat av synden.

2)

1 Mos. 7:11 Det år då Noa var sexhundra år, på sjuttonde dagen i andra månaden, bröt alla det stora djupets källor fram, himlens fönster öppnades12 och det regnade över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter.

1 Mos. 8: 2 Djupets källor och himlens fönster stängdes och regnet från himlen upphörde. 

Kommentar: Självfallet har inte himlen bokstavligen några fönster, men ändå öppnades någonting (plural) i valvet som orsakade att åtminstone en del av vattnet ovan valvet föll ner som regn över jorden. Normalt regnar det inte non-stop i över en månad, så varifrån kom annars allt vatten ovanifrån? Även källor i jorden bröt fram vatten (dock ej ovanfrån).

3)

1 Mos. 11:4 Och de sade: “Kom, så bygger vi oss en stad och ett torn som har spetsen uppe i himlen. Låt oss göra oss ett namn, så att vi inte sprids ut över hela jorden.”5 Då steg Herren ner för att se på staden och tornet som människorna byggde. 6 Herren sade: “Se, de är ett enda folk och de har ett enda språk. Detta är deras första tilltag, och härefter skall ingenting vara omöjligt för dem vad de än beslutar sig för7 Låt oss stiga ner och förbistra deras språk, så att den ene inte förstår vad den andre säger.” 8 Så spred Herren ut dem därifrån över hela jorden, och de måste upphöra att bygga på staden. 9 Den fick namnet Babel, eftersom Herren där förbistrade hela jordens språk, och därifrån spred han ut dem över hela jorden.

Kommentar: Det här handlar om en konstruktion som kan vara svår att tänka sig överhuvudtaget, men som vore 100% omöjligt på NASAs heliocentriska globjord. Om skapelseberättelsen är sann så är himlavalvet den maximala begränsningen uppåt, men Bibeln ger oss inte den exakta placeringen av valvet. Om The book of Jubilees är sann så tog det 43 år att bygga tornet som enligt den judiska historikern Josephus var mer brett än högt.

Även om det borde ha varit svårt att andas och röra sig på så höga höjder så hade de förmodligen en del hjälp av antikens jättar (som bl. a Goliat är släkt med) när det gäller bärandet av material. Vi kan läsa att tornet inte nådde hela vägen till målet, men enligt berättelsen så kom tornets spets ändå såpass nära att de lyckades att avfyra pilar (kanske med avancerade vapen) upp mot valvet och Guds tron. Gud förvillade dem genom att skicka tillbaka pilar med blod. Gud förhindrade dem att bygga vidare men verkar ha varit av åsikten att människorna skulle ha lyckats om de fått fortsätta ”härefter skall ingenting vara omöjligt för dem vad de än beslutar sig för”. Läs mer om byggnationen av Babels torn i detta blogginlägg).

earth

Årstider orsakas av att solen rör sig närmare mitten och ut igen

4)

Joshua 10:11 Och när de under sin flykt för Israel hade kommit till den sluttning som går ner från Bet-Horon, lät Herren stora stenar falla över dem från himlen, hela vägen till Aseka, så att de dog. De som dödades genom hagelstenarna var fler än de som Israels barn dödade med svärd.12 På den dagen då Herren gav amoreerna i israeliternas våld, talade Josua till Herren inför hela Israel: “Du sol, stå stilla i Gibeon, du måne, i Ajalons dal!”13 Och solen stod stilla och månen blev stående, till dess folket hämnats på sina fiender. Detta står skrivet i “Den redliges bok”. Solen blev stående mitt på himlen och gjorde sig ingen brådska att gå ner för att fullborda dagen. 14 Aldrig har någon dag, varken förr eller senare, varit lik denna, då Herren lyssnade till en mans ord. Ty Herren stred för Israel.

Kommentar: Om författaren hade velat säga att jorden stod stilla så hade han hur lätt som helst kunnat göra det, exempelvis genom att säga “Jorden stod stilla”. Skulle detta ha varit för svårt för en vanlig läsare att förstå? Men författaren säger genom inspiration av den helige Ande och helt utan poetiska inslag att solen och månen stod stilla. Är då Guds tanke att vi inte ska tro på den beskrivningen? Vad mer i Bibeln bör vi i så fall inte tro på?

Jorden ser ut att “gå ned” både i en klotjordmodell och i en plattjordmodell (via vanliga perspektivlagar). Bibeln förklarar att solen “stod stilla” och månen “blev stående”, så de betedde sig snarlikt men inte helt lika – vilket även Enoks bok konfirmerar. Joshua verkar ha förstått att både sol och måne måste manipuleras samtidigt för att projektet skulle lyckas. Jorden sägs enligt NASA både snurra kring sin egen axel och rusa genom rymden kring solen i enorma hastigheter, så om jorden plötsligt skulle tvärbromsa så skulle ingen människa på jorden ha överlevt. Men Gud kan utföra mirakler? Visst, och han behövde inte ens låta någonting alls stå stilla eftersom han kunde låta Joshua vinna över sina fiender ändå. och än mer uttrycka sig på ett sätt som vi kan förstå.

Vi kan läsa vidare att Gud kastade ner stenar så att en del av Joshuas fiender dog, och det är ytterligare ett tecken på att hans tron befinner sig ganska nära jorden i himlavalvet och inte ute i yttre rymden, med tanke på att stenarna föll med en sådan precision i en viss dal.

Att solen stod stilla konfirmeras genom referens till Den redliges bok (refererad till två gånger i Bibeln), samt i Hab. 3:11.

stjärnor5)

Dom. 5:20 Från himlen fördes strid, stjärnorna stred från sina banor mot Sisera.

Kommentar: Stjärnor beskrivs upprepade gånger i Bibeln som levande varelser, ibland genom poetiska inslag och ibland direkt.

6)

1 Sam. 2:8 Han reser den ringe upp ur stoftet, ur dyn lyfter han upp den fattige för att sätta honom bland furstar. Ja, han låter honom ärva härlighetens tron. Ty jordens grundpelare är Herrens, OCH PÅ DEM HAR HAN BYGGT VÄRLDEN.  

Kommentar: Det finns ett flertal verser om jordens pelare (som till antalet är fyra), och här kan vi läsa tydligt att Gud byggt hela världen på dessa grundpelare. Jorden beskrivs också ha fyra hörn i andra verser, och ihop med ett valv så ser hela konstruktionen ut som en FOTAPALL.

7)

2 Sam. 22:8 Då skakade jorden och bävade, himlens grundvalar darrade,
de skakade, ty hans vrede var upptänd. —16 Havets bäddar kom i dagen, jordens grundvalar blev synliga, genom Herrens näpst, för hans vredes stormvind.17 Han räckte ut sin hand från höjden och grep tag i mig, han drog mig upp ur de stora vattnen.

Kommentar: Normaltillståndet för jorden är att den står stilla, men här ovan kan vi läsa om en spektakulär och annorlunda situation kopplat till Guds vrede som kung David beskriver som att jorden skakar och himlens grundvalar darrar. Det är en liknande beskrivning på vad som ska hända vid ändens tid. Om jorden konstant snurrar och rusar med en hisnande hastighet runt solen så vore det beskrivna tillståndet inget onormalt utan bara den helt normala vardagslunken. I en plattjordmodell däremot, så vore kung Davids beskrivna tillstånd ytterst annorlunda.

8)

1 Krön. 16:30 tillbed Herren i helig skrud. Bäva inför honom, alla länder. Jorden står fast, den kan inte rubbas.

Kommentar: Normalsituationen är att jorden står fast och inte rubbas. “Glöm det för det är bara poesi!” kanske någon ropar, men då kanske vi inte heller behöver tillbe Herren eller bäva inför honom, som texten också säger? Inte kan vi väl välja och vraka i texten beroende på vad vi vill behålla och vad vi vill ignorera? Informationen att jorden står fast och inte rubbas, som så många verser säger, är den exakta motsatsen till den heliocentriska modellen där jorden snurrar konstant och rusar fram genom universum i sin bana runt solen.

9)

Job 9:6 han som får jorden att vackla från sin plats och dess pelare att bäva,7 han som befaller solen att inte gå upp och förseglar stjärnorna,8 han som ensam spänner ut himlarna och skrider fram över havets rygg,

Kommentar: Normaltillståndet är att jorden står stilla, men här kan vi läsa att Guds styrka kan få jorden att vackla från sin plats och dess pelare bäva. Om jorden hela tiden snurrar och rusar fram med en enorm hastighet runt solen så är denna beskrivning helt ologisk eftersom den bara berättar om normaltillståndet. Vilka pelare kommer att bäva, med tanke på att ett jordklot inte har några pelare? En plattjordmodell däremot har pelare eftersom hela konstruktionen ser ut som en fotpall. Vi kan också läsa att solen kan beordras att inte gå upp vilket indikerar att det är solen som vanligtvis rör sig kring jorden och kan bromsas. Att försegla stjärnor i himlavalvet passar in i en plattjordmodell, men är helt ologisk i en heliocentrisk modell där de flesta stjärnor inte ens syns från jorden och knappast berör eller imponerar på jordinvånare om de “förseglas” på en plats biljontals ljusår ifrån dem.

10)

Job 22:14 Molnen bildar en slöja så att han inte ser, och på himlavalvet vandrar han.

Kommentar: Guds position verkar återigen vara på himlavalvet (inte ute i en svart rymd biljoner ljusår bort) eftersom molnen sägs täcka honom med en slöja  (“cover him” i KJV). Även om texten innehåller poetiska inslag så tjänar informationen ett syfte och kommer med en förklaring om än med hjälp av bildspråk.

11)

Job 26:7 Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet.8 Han samlar upp vatten i sina moln, och skyarna brister inte under bördan.Han gömmer sin tron för vår åsyn, han höljer den med sina skyar.10 En välvd horisont har han satt över vattnen, där ljuset gränsar mot mörkret.11 Himlens pelare skälver, de häpnar över hans bestraffningar. 

KJV: 26:10 He hath compassed the waters with bounds — 12 He divideth the sea with his power, and by his understanding he smiteth through the proud.

Kommentar: Att spänna ut himlen i norr passar bra in i en plattjordmodell där himlavalvet/kupan är högst just högst i norr där också polstjärnan är placerad. På liknande sätt spänns ett paraply upp för att få en högsta punkt “i norr”. Hela den platta jordkonstruktionen (fotpallen) kan sägas “hängas upp på intet” om det nu är så att det inte finns någonting vare sig under det eller över det. Någonting som “hängs upp” på något, såsom en tavla på en spik eller en jacka på en krok, förväntas sedan vara fäst och stilla vid det som det hängs upp på. Hela denna beskrivning om att spänna ut himlen (runt en boll?) och att jorden hängs upp på intet passar förfärligt illa på ett jordklot som aldrig är stilla en enda sekund utan hela tiden snurrar och far.

Gud sägs återigen dölja sig bakom skyar eller moln, vilket placerar tronen i molnhöjd vid valvet. En välvd horisont har han satt över vattnet, vilket passar in på himlavalvet, och vi kan igen läsa om pelarna under jorden. Vi kan läsa om händelserna med hjälp av en del bildspråk (pelare kan exempelvis inte bokstavligen häpna), men vi kan ändå ta till oss beskrivningen av hans skapelse och konstruktion.

12)

Job 28:24 Ty han skådar till jordens ändar, han ser allting under himlen.

Kommentar: Jorden har ändar, vilket inte en boll har. Gud kan se allt under himlen, vilket passar bra in på en plattjordmodell men blir svårt att tänka sig på en boll, även om man lägger till ursäkten att Gud kan utföra mirakel.

13)

Job 37:3 Han sänder ut det över hela himlen, sina blixtar till jordens ändar. — 18 Kan du, med honom, breda ut skyarna som ett valv, fast som en spegel av gjuten metall?

Kommentar: Jorden har ändar, vilket inte passar på en boll. Att kunna breda ut skyarna som ett valv är helt klart något extraordinärt som säger en del om vår Skapare, men om det bara skulle handla om att sprida ut luft eller rymd så är det inte imponerande. Det vore snarare skrattretande att beskriva Gud som så enastående majestätisk att han t o m kan sprida ut luft och ingenting. Valvet beskrivs “fast som en spegel av gjuten metall”.  Det handlar definitivt om ett fysiskt himlavalv som både kan ses och kännas. Du kan läsa mer om raqia här.

14)

Job 38:4 Var fanns du när jag lade jordens grund? Svara, om du har så stort förstånd.5 Vem har bestämt hennes mått – du vet! Och vem spände mätsnöret över den?6 Var fick hennes grundpelare sina fästen? Vem lade hennes hörnsten,7 medan morgonstjärnorna tillsammans sjöng och alla Guds söner ropade av glädje?Vem satte dörrar för havet när det bröt fram ur moderlivet,9 när gav jag moln åt det att klä sig i och lät tjockt mörker bli dess linda,10 när bestämde jag dess gräns och satte bom och dörrar för det,11 och sade: “Hit får du komma, men inte längre, här skall dina stolta böljor lägga sig”?

Kommentar: Vilken grund syftas på om det gäller en boll? Det är svårt att utföra ordentliga mått genom att spänna ut ett mätsnöre kring en boll. Mätsnören brukar spännas ut över ett plant underlag. Vi kan återigen läsa om pelare fästade i grunden för jorden. Jordkonstruktionen har även hörnsten. Stjärnorna kunde tydligen sjunga, ropa och glädjas vilket visar att de är levande varelser (i kombination med andra liknande verser).

Havet beskrivs som att det har dörrar och bommar, och sådana ting används som bildspråk för en begränsning. Även ett moderliv har en tydlig begränsning. Eftersom det är Guds skapelse vi läser om så handlar det inte om människors temporära gränser utan gränser som Gud satt. Speciellt om vi kan läsa “Hit får du komma, men inte längre”.  På en plattjordmodell utgör Antarktis en absolut yttre gräns för båtar och vattenmassor och därmed också människor. På en boll så kan man däremot fritt resa över hela bollen.

Clay

Sigill pressat ner i lera

15)

Job 38:12 Har du, sedan dina dagar började,
befallt dagen att gry och anvisat morgonrodnaden en plats 13 där den kunde fatta jorden i dess hörn,
så att de ogudaktiga skakades bort från den?
14 Då ändrar jorden form som leran under sigillet,
och allt träder fram som i ny dräkt.—18 Har du kunnat se ut över jordens vidder? Låt mig veta, om du har insikt i allt detta.19 Var går vägen dit där ljuset bor, och mörkret, var har det sin boning20 så att du kan föra det till dess gräns och finna stigarna till dess hus?

Kommentar: Jorden beskrivs som att den har hörn, vilket bara passar in på plattjordmodellen men förstås helt omöjligt på en boll. Vi presenteras med en bild att han kan ta tag i hörnen av jorden och skaka bort de ogudaktiga från den, precis som det handlade om ett lakan eller en filt. Som i den här versen: Apg 10:11 “Han såg himlen öppen och något som liknade en stor linneduk komma ner. Den var fäst i sina fyra hörn och sänktes ner till jorden”,+ Apg 11:5.

Vi kan läsa att jorden ändrar form såsom när ett sigill trycks ner i lera. Se bild ovan hur resultatet blir. Det ser precis ut som en plattjordmodell med den yttre Antarktisringen! Att kunna göra detsamma på en rund boll är omöjligt eftersom det krävs en platt yta.

Ljuset och mörkret har alltså en gräns och en boning, men i en heliocentrisk värld finns det ljus lite här och var i universums alla galaxer och har alltså inga gränser.

16)

Psalm 18:16 Vattnens bäddar kom i dagen,jordens grundvalar blev synliga för din näpst, Herre, för din vredes stormvind.

Kommentar: Vad slags grundvalar talar vi om när det gäller en snurrande och farande boll?

17)

Psalm 19:2 Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.3 Den ena dagen talar om det för den andra, den ena natten kungör det för den andra,4 utan tal och utan ord, deras röst hörs inte.5 De når ut över hela jorden, deras ord når till världens ände. Åt solen har han gjort en hydda i dem,6 den är som en brudgum som går ut ur sin kammare, den gläder sig som en hjälte att löpa sin bana.7 Den går upp vid himlens ena ände och går sin kretsgång till den andra. Ingenting undgår dess hetta.

Kommentar: Om himlavalvet inte handlar om något mer än luft eller rymd så är det svårt att se varför detta så väl kan förkunna hans händers verk? Luft kan man inte ens se. Om det däremot handlar om ett fysiskt himlavalv så passar det bättre in som ett exempel på Guds enastående skapelsekraft.

Precis som i Enoks bok så kan vi läsa att solen har en hydda och liknas vid en brudgum som löper SIN BANA. Solen kör alltså sitt race genom att gå upp vid himlens ena ände för att gå sin kretsgång till den andra änden. Det är alltså solen som kretsar kring och över jorden, snarare än jorden som kretsar kring solen. Om Guds ord i Bibeln får bestämma. 

18)

Psalm 74:17 Det är du som har fastställt jordens alla gränserSommar och vinter har du skapat.

Kommentar: Jorden har gränser, vilket handlar om någonting permanent som människor inte har förmåga att förändra eller rubba. Ett jordklot har inga speciella gränser eftersom människor kan resa över land och hav, bestiga de högsta bergen, och t o m resa till månen (och ännu längre enligt NASA). Baserat på Job 38 så utgör gränser/dörrar permanenta hinder för människan. I en plattjordmodell så utgör den yttre Antarktisringen en permanent horisontell gräns, och det yttra himlavalvet är en vertikal gräns. Den här psalmen beskriver även årstider, vilket stödjer tanken att både gränser och årstider handlar om något som är skapat av Gud och något som människan inte har förmåga att ändra eller överträda.

19)

Psalm 75:3 “På den tid jag har bestämt skall jag fälla en rättvis dom.Jorden och alla som bor där kan vackla, men jag har gjort dess pelare stadiga.” Sela.

Kommentar: Jordens invånare är verkliga, så det är logiskt om även dess pelare är verkliga. Speciellt om vi kan läsa om dessa pelare i ett flertal verser. Här talas det om att dessa pelare är konstruerade för att vara stadiga, vilket innebär att jorden står stadigt stilla på dessa pelare även om jorden “kan” vackla. Jorden vacklar alltså inte vanligtvis. Detta passar illa på en snurrande och farande boll som inte är stilla en sekund.

20)

Psalm 78:23 Han gav befallning åt skyarna i höjden och öppnade himlens dörrar.

Kommentar: Himlen har inte bokstavligt talat dörrar utan det är ett bildspråk för att beskriva en verklighet. Dörrar är någonting som man kan öppna, vilket borde betyda att himlavalvet är någonting fast som kan ha en eller flera fysiska öppningar om Gud anser att det behövs.

sheet21)

Psalm 93:1 Herren är konung! Han har klätt sig i höghet. Herren har klätt sig och rustat sig med makt. Därför står världen fast, den vacklar inte.

Kommentar: Återigen kan vi läsa att världen står fast och inte vacklar, vilket många gärna vill tolka som något helt annat än att världen bokstavligt talat står fast och inte vacklar. Skälet till att favorisera en sådan tolkning är lätt att förstå eftersom versen annars skulle passa ofantligt dåligt ihop med en heliocentrisk värld där jorden hela tiden vacklar, snurrar, flyger och far. Ett passande citat: ”For every second you’re moving almost half a kilometer through space and you don’t even feel it!”.

22)

Psalm 96:10 Säg bland folken: ” Herren är konung! Därför står världen fast och vacklar inte. Han dömer folken med rättvisa.”

Kommentar: “Därför står världen fast och vacklar inte”. Kan vara precis lika bokstavligt sant som att Gud är konung och dömer folken med rättvisa – vilket resten av versen säger.

23)

Psalm 102:26 För länge sedan lade du jordens grund, himlarna är dina händers verk.27 De skall gå under, men du förblir. De skall alla nötas ut som en klädnad,
du skall förvandla dem som man byter kläder, och de försvinner.

Kommentar: Om himlarna inte är någonting mer än luft eller rymd så är det inte ett imponerande exempel på vad Gud kan göra med sina händer. Vilken “grund” talas det om här, om jorden är en boll? Den plattajordmodellen har en grund med pelare som den runda skivan står på.

sun beam

Var exakt är solen placerad?

24)

Psalm 104:1 Lova Herren, min själ! Herre, min Gud, du är hög och stor, i majestät och härlighet är du klädd.2 Insvept i ljus som i en mantel, spänner du ut himlen som ett tält.3 Du timrar på vattnen dina salar, molnen gör du till din vagn, du far på vindens vingar.4 Du gör vindar till dina sändebud, eldslågor till dina tjänare.5 Du grundade jorden på dess fästen, så att den ej vacklar till evig tid.6 Med djupet täckte du den som med en klädnad, upp över bergen stod vattnen.7 Vid din tillrättavisning flydde de, för ljudet av ditt dunder tog de till flykten.8 Berg höjde sig och dalar sänkte sig på den plats du hade bestämt för dem.9 En gräns satte du som vattnen ej fick överskrida. Aldrig mer kommer de att övertäcka jorden.

Komment: Att spänna ut något som ett tält runt en boll är svårt att tänka sig, och slutresultatet kan aldrig likna ett tält. På en plattjordmodell så är liknelsen en fullträff. Gud placeras återigen vid himlavalvet och där det finns vindar eftersom molnen sägs utgöra hans vagnar.

Jorden har uppenbarligen fästen (vi kan läsa tidigarei Jobs bok att fästen gjorts för pelarna) och dessa har skapats för att jorden inte ska vackla. En märklig beskrivning om jorden ständigt vore i rörelse varje sekund. Vi kan läsa att det finns en tydlig gräns mellan vatten och land, vilket får sin lösning i den yttre Antarktisringen samt valvet. Speciellt då vi kan läsa att Gud satte en gräns som inte kan överskridas. “Aldrig mer” ska vatten övertäcka jorden, vilket bekräftar att så har en gång gjorts (i Noas flod)

25)

Psalm 136:6 han som har brett ut jorden över vattnen, ty hans nåd varar i evighet,7 han som har gjort de stora ljusenty hans nåd varar i evighet,solen till att råda om dagenty hans nåd varar i evighet,månen och stjärnorna till att råda om nattenty hans nåd varar i evighet,

Kommentar: Vatten finner alltid sin egen nivå och hav borde därför inte kunna böjas runtomkring en boll. I begynnelsen bredde Gud ut jorden över vattnet. Vi kan läsa att han skapade de stora ljusen, såsom månen att råda över natten. Även stjärnorna lyser och råder om natten, vilket är en bekräftelse på att de alla syns från jorden då det handlar om nattetid på jorden. I den heliocentriska modellen så syns bara en bråkdel av stjärnorna från jorden.

26)

Psalm 147:4 Han bestämmer stjärnornas mängd, han nämner dem alla vid namn.

Kommentar: Stjärnor är inte döda ting utan levande varelser.

27)

Psalm 148:3 Prisa honom, sol och måne, prisa honom, alla lysande stjärnor.
4 Prisa honom, ni himlars himmel och ni vatten ovan himlen.5 Ja, de skall prisa Herrens namn, ty han befallde och de blev skapade.Han gav dem deras plats för alltid och för evigt. Han gav dem en lag som ingen överträder.

Kommentar: Den här psalmen skrevs efter floden, och då fanns fortfarande vatten ovan himlavalvet. Platsen beskrivs också som ganska permanent.

28)

Ord. 8:27 När han beredde himlen var jag där, när han välvde en sfär över djupen,28 när han fäste skyarna i höjden och djupets källor bröt fram med kraft,29 när han satte en gräns för havet och vattnet stannade där han befallt, när han lade jordens grund,  

27 When he prepared the heavens, I was there: when he set a compass upon the face of the depth: (ESV —When He inscribed a circle on the face of the deep.)

Kommentar: Om himlen bara vore luft eller rymd så finns inte mycket för Gud att “bereda”, men med ett himlavalv och när han fäster skyarna i höjden så är det en annan sak. I den engelska översättningen ges en bild av Gud som ristar in en cirkel på djupens ovansida med vilken han kan innesluta alla jordbor. Att rita en cirkel görs förmodligen bäst på en platt yta. Vidare så sattes en gräns för havet, vilket låter logiskt på en rund platt skiva med en Antarktiscirkel runtom som begränsar havets framfart. På en boll så kan haven rinna fritt över hela bollen och har inga egentliga gränser förutom landmassor som är utspridda. Vad slags grund åsyftas här? Hela klotet?

flat earth29)

Pred. 1:4 Släkten kommer, släkten går, men jorden står evigt kvar.5 Solen går upp och solen går ner
och skyndar sedan åter till den plats där den går upp.6 Vinden far mot söder och vänder sig mot norr. Den vänder sig ständigt på sin färd fram och börjar sitt kretslopp på nytt.

Kommentar: Att jorden “står evigt kvar” är en lustig beskrivning på en jord som hela tiden snurrar och far och inte står kvar på ett ställe en sekund. Solen är den som utför arbetet att gå upp och gå ner, snarare än jorden. Solen (kallas för “han”) skyndar sedan åter till den plats där den går upp. Detta är helt klart en beskrivning på geocentrism.

30)

Jesaja 11:12 Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn.

Kommentar: Återigen läser vi att jorden har fyra hörn. Krävs det av oss att vi måste tolka detta som ett uttryck för “hela jorden”? Då kanske ett tydligare uttryck skulle vara “hela bollen” eller dylikt, för att tystna ner alla plattjordare. Är det t o m en synd att tolka “fyra hörn” som “fyra hörn”? 

31)

Jesaja 13:10 Ty himlens stjärnor och stjärnbilder sänder inte mer sitt ljus. Solen går upp mörk, och månens ljus lyser inte.— 13 Därför skall jag få himlen att darra, och jorden att gunga och skaka i sina grundvalar – genom Herren Sebaots förbittring, på hans brinnande vredes dag.

Kommentar: Vid tidens slut så kommer saker och ting att ändras radikalt. Här förklaras att då ska månen (kallad “hon”) inte längre ge sitt ljus. En annan stor förändring är att himlen kommer att darra och jorden att gunga och skaka i sina grundvalar. I den heliocentriska modellen så sker detta skakande varje sekund dygnet runt sedan Dag 1, och vore alltså ingen förändring överhuvudtaget. I den geocentriska modellen däremot, så vore detta onekligen en enorm förändring mot tidigare.

32)

Jesaja 38:8 Se, jag skall låta skuggan på trappstegen gå tillbaka de tio steg som den har flyttat sig på Ahas trappa med solen.” Solen gick då tillbaka tio av de steg på trappan som den redan hade gått.

Kommentar: Vi kan läsa att det var solens agerande som gjorde att stegen gick tillbaka (inte jordens agerande), vilket borde vara information som läsaren kan lita på. Om jorden hade bromsat upp och plötsligt gått tillbaka så hade alla människor på jorden dött pga jordbävningar och andra allvarliga konsekvenser. Däremot orsakar en sols inbromsning och backning inga konsekvenser för jordlivet i en plattjordmodell.

tent33)

Jesaja 40:22 För honom som tronar över världen
är dess inbyggare som gräshoppor. Han breder ut himlen som ett flor, spänner ut den som ett tält att bo inunder.

KJV: 40:22 It is he that sitteth upon the CIRCLE of the earth, and the inhabitants thereof are as grasshoppers; that stretcheth out the heavens as a curtain, and spreadeth them out as a tent to dwell in:

Kommentar: ”Circle” i ovan vers är en översättning från det hebreiska substantivet chug (Strong’s 2329) som betyder cirkel, valv eller horisont. Notera att ordet inte översätts med boll eller klot. Ordet återfinns ytterligare två gånger i Bibeln. I Job 22:14 can vi läsa att Gud vandrar på himlavalvet och i Ord. 8:27 så kan vi läsa att en cirkel (chug) är inristad i “the face of the deep” (alltså på en yta som logiskt sätt borde vara plan för det ändamålet). Det är omöjligt att rista in en boll i någonting, men fullt möjligt att rista in en cirkel i något.

Chug är alltså inte en översättning av boll/klot, men det finns ett hebreiskt ord som översätts med boll som Jesaja använt sig av tidigare, nämligen dur (Strongs 1754) i Jes. 22:18 “Han skall rulla ihop dig till ett nystan och kasta dig som en boll bort till ett vidsträckt land”. Det ordet valde Jesaja inte att använda när det gäller jordens form trots att han hade ett ypperlig läge för en sådan tydlighet.

Guds placering är vid himlavalvet (inte ute i en yttre rymd) eftersom människorna liknas vid gräshoppor under honom. Han breder ut himlen som ett flor/draperi, ja som ett tält att bo i. Detta vore totalt ologiskt på en boll eftersom slutresultat på inga sätt påminner om ett tält, men på en plattjordmodell så är liknelsen en fullträff. Tält kan se lite olika ut (i alla fall idag) men det som alla tält har gemensamt är att den undre delen är plan och placerat på ett plant underlag.

34)

Jesaja 43:6 Jag skall säga till länderna i norr: “Ge hit!” och till södern: “Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände

Kommentar: En av många verser som menar att jorden har ändar, vilket inte fungerar på ett klot men däremot i en plattjordmodell som liknar en fotapall.

35)

Jesaja 44:24 Så säger Herren, din återlösare, han som format dig alltifrån moderlivet: Jag, Herren, är den som har gjort allt, den som ensam har spänt ut himlen och brett ut jorden

Kommentar: Om himlen inte är mer än rymd, luft eller vacuum då är det inte särskilt imponerande att ha skapat detta vare sig ensam eller med medhjälpare. Inte heller är det möjligt att “spänna ut” rymd eller luft, men däremot är det möjligt att spänna ut ett fysiskt himlavalv, liksom att breda ut jorden. Uttrycket att “breda ut” jorden passar även bättre i en plattjordmodell, för i en klotmodell handlar det om det motsatta; att samla ihop massa till en klump.

36)

Jesaja 45:12 Det är jag som har gjort jorden och skapat människorna på den. Det är mina händer som har spänt ut himlen, och hela dess här har jag givit befallning

Kommentar: Återigen passar det illa med uttrycket att “spänna ut” rymd eller luft (och det är inte särskilt imponerande att kunna spänna ut luft), men det passar utmärkt som uttryck för att spänna ut ett fysiskt himlavalv.

37)

Jesaja 48:13 Min hand har lagt jordens grund, min högra hand har spänt ut himlen. Jag kallade på dem, då stod de där.

Kommentar: Jorden har alltså en grund, men hur ser den ut i en klotmodell som innebär en boll utan grund att stå på? I en plattjordmodell däremot så har vi lärt oss att jordens grund innebär fyra pelare under människornas boendeyta. “Jag kallade på DEM, då stod DE där”. Vilka “dem” i en klotmodell? Återigen är det inte särskilt imponerande att kunna spänna ut rymd eller luft som inte ens syns, men att spänna ut ett helt flor av himlavalv över jorden är något gigantiskt! 

38)

Jesaja 60:19 Solen skall inte mer vara ditt ljus om dagen, månen skall inte mer lysa dig med SITT sken. Herren skall vara ditt eviga ljus, din Gud skall vara din härlighet.20 Din sol skall inte mer gå ner, din måne inte mer avta, ty Herren skall vara ditt eviga ljus, och dina sorgedagar skall upphöra.

Kommentar: Månen skall inte mer lysa med SITT sken. I Bibeln så kan vi aldrig läsa att månen återger eller reflekterar solens sken, utan det handlar alltid om att solen och månen ger var sitt sken på dagen respektive natten.

39)

Jesaja 66:1 Så säger Herren: Himlen är min tron och jorden min fotapall. Vad för ett hus kan ni bygga åt mig, vad för en plats där jag kan vila?

Kommentar: Här får vi en tydlig bild av hur jorden ser ut, genom att den jämförs med en fotpall. Jorden är självfallet inte bokstavligen en fotpall men detta är liknelsen som presenteras för läsaren, vilket innebär att bilden har ett syfte. När vi läser detta, tänker vi då på Gud sittandes på tronen med en konstant snurrande boll under fötterna, eller tänker vi på något som faktiskt ser ut just som en fotpall? Plattjordmodellen råkar vara slående likt en fotpall! En slump? Om det i stället är en snurrande boll som författaren vill att vi ska tänka på när det gäller jorden, varför uttrycker han då inte detta? Ett barn kan säga “boll” så att man förstår. 

40)

Hes. 1:22 Över väsendenas huvuden syntes något som liknade ett himlavalv, likt underbar kristall, utspänt över deras huvuden. 23 Under valvet var deras vingar utbredda rakt emot varandra. Varje väsen hade två vingar som täckte den ena sidan av kroppen, och två som täckte den andra sidan. 24 När de gick, lät ljudet av deras vingar i mina öron som bruset av stora vatten, likt den Allsmäktiges röst, ett väldigt dån, likt dånet från en här. När de stod stilla, höll de sina vingar sänkta. 25 Och en röst hördes från himlavalvet över deras huvuden där de stod stilla med sänkta vingar.26 Ovanför valvet över deras huvuden syntes något som liknade en tron gjord av safirsten. På det som liknade en tron satt en gestalt som såg ut som en människa. 27 Och jag såg något som liknade glänsande malm, omgivet runt omkring av något som liknade eld, från det som tycktes vara hans höfter och ända upp. Och neråt, från det som såg ut att vara hans höfter, såg jag något som såg ut som eld omgiven av ett sken. 28 Skenet syntes runt omkring som bågen i skyn en regnig dag.

Kommentar: Himlavalvet ser ut som kristall så det handlar om något fysiskt som man kan se (inte rymd eller luft). De märkliga varelserna som texten talar om var befinner sig precis under detta himlavalv. Hesekiel kunde i sin syn både höra och se dem från sin position på jorden. Ovanför himlavalvet kunde Hesekiel se Guds tron samt någon som ser ut som en människa på den. Detta handlar om en syn, men det innebär inte att man kan ignorera informationen i synen för att den inte passar.

41)

Hes. 32:7 När det är ute med dig, skall jag täcka över himlen och förmörka stjärnorna. Jag skall täcka över solen med moln, och månen skall inte lysa mer.Alla ljus på himlen skall jag göra mörka för din skull och låta mörker komma över ditt land, säger Herren, Herren.

Kommentar: Även här beskrivs månen med sitt eget ljus. Stjärnorna ska förmörkas och det verkar gälla samtliga.

stump.jpeg42)

Dan. 4:10 Vidare såg jag i den syn jag hade på min bädd, hur en helig väktare steg ner från himlen. 11 Han ropade med hög röst och sade: Hugg ner trädet och hugg av grenarna, riv bort lövverket och strö ut frukten, så att djuren som ligger under trädet flyr sin väg och fåglarna flyger bort från grenarna. 12 Men stubben med rötterna skall lämnas kvar i jorden bland markens gräs, bunden med kedjor av järn och koppar. Av himlens dagg skall den fuktas och ha sin del med djuren bland markens örter. 17 Trädet som du såg, som var stort och väldigt och så högt att det räckte upp till himlen och syntes över hela jorden, 18 och som hade ett så vackert lövverk och bar så mycket frukt att det hade föda åt alla, trädet som markens djur bodde under och på vars grenar himlens fåglar hade sina nästen, 19 det är du själv, o konung. Du har ju blivit stor och väldig, och din storhet har vuxit och når upp till himlen, och ditt välde sträcker sig till jordens ände. 20 Men att konungen såg en helig väktare stiga ner från himlen och säga: “Hugg ner trädet och förstör det. Dock må stubben med rötterna lämnas kvar i jorden, bunden med kedjor av järn och koppar bland markens gräs. Av himlens dagg skall den fuktas och ha sin del bland markens djur, till dess att sju tider har gått fram över honom”, 21 det betyder, o konung, och detta är den Högstes beslut som har drabbat min herre konungen: 22 Du skall stötas ut från människorna och tvingas bo bland markens djur och äta gräs som en oxe och fuktas av himlens dagg. Sju tider skall gå fram över dig till dess du har insett att den Högste råder över människors riken och ger dem åt vem han vill. 23 Men att det gavs befallning om att trädets stubbe med rötterna skulle lämnas kvar, det betyder att du skall få tillbaka ditt rike när du har besinnat att det är himlen som har makten. 

Kommentar: Det här handlar också om en syn, och gudomliga syner tjänar ett syfte. Vi kan läsa om ett träd mitt på jorden som är stort nog för att nå himlen och som kan ses över hela jorden. Detta vore förstås helt omöjligt och ologiskt om det handlar om ett träd som växer på ett klot men i en plattjordmodell med ett himlavalv så går det att tänka sig ett sådant scenario. Här kanske man vill vara snabb och påminna om att det bara handlar om en syn och därför inte något verkligt, men om syner är ologiska och svåra att jämföra med verkligheten så blir de också svåra att förstå. Det är svårt att föreställa sig en bild där man kan se ett träd tvärs igenom ett klot, men i synen så sägs alla människor kunna se trädet över hela jorden.

43)

Dan. 8:10 Det växte ända upp till himlens härskara och kastade några av denna härskara och av stjärnorna ner till jorden och trampade på dem.  

Kommentar: Här handlar det återigen om en syn om framtiden, och syner återspeglar ofta verkligheten i bildform och med liknelser. Vi kan läsa att ett horn växer upp ända till himlen (maximala höjden?), och att några ur himlens härskara samt några stjärnor kastas ner till jorden och trampas på. Ändå fortsätter livet på jorden. Det påminner om Uppenbarelseboken där vi kan läsa om stjärnor som kastas ner till jorden, och ängeln Gabriel bekräftar också till Daniel att det handlar om ändens tid. Det här blir i princip omöjligt att tänka sig om stjärnor i själva verket är gigantiska och omöjligt kan hamna på jorden i någon form. I en plattjordmodell däremot, där stjärnor är relativt små och placerade i himlavalvet (och är levande, som Bibeln och Enoks bok berättar), så kan man ta till sig bilden i synen.

44)

Joel 2:10 Inför dem darrar jorden, himlen bävar, solen och månen förmörkas, stjärnorna mister sitt sken.

Kommentar: En beskrivning om något annorlunda, men en darrande jord vore inget speciellt i en heliocentrisk modell där jorden darrar varje sekund genom sitt snurrande och sin hisnande resa runt solen. Att solen och månen förmörkas skulle kunna insinuera att de tidigare gav sitt eget ljus.

45)

Joel 3:15 Solen och månen förmörkas, och stjärnorna mister sitt sken.

Kommentar: Sol, måne och stjärnor mister sina sken.

46)

Amos 5:26 Bar ni då Sickut, er kung och Kijjun, er guds stjärnaera gudabilder som ni gjort åt er?

Kommentar: Stjärnor kan uppenbarligen vara en slags falska gudar, som om de vore levande.

side up47)

Amos 9:5 Herren, Herren Sebaot är den som rör vid jorden, och den smälter och alla dess invånare sörjer. Hela jorden höjer sig som Nilen och sjunker åter som Egyptens flod.
6 Det är han som bygger sin sal i himlen
och har grundat sitt valv över jorden.
Han kallar på havets vatten och sprider ut det över jordens yta – Herren är hans namn.

Amos 9:6 (KJV)  — and poureth them out upon the face of the earth: The Lord is his name.

Kommentar: Vi kan läsa om valvet över jorden även i denna vers.

”The face” (of the earth) innebär en viss sida – en framsida. Bibeln innehåller en mängd verser som uttrycker en sådan framsida. Moses såg Herren ansikte mot ansikte (2 Mos. 33:11), vilket innebär att en viss sida visades upp mot en annan viss sida (såsom framsida mot framsida). Substantivet panim/paneh (Strong’s 6440) är översatt med “ansikte” men kan också betyda “närvaro”. I 2 Mos. 33:11 så poängteras att Mose samtalade med Gud ansikte mot ansikte såsom när man samtalar med en vän. Vänner som samtalar med varandra är vanligtvis placerade mitt emot varandra och inte rygg mot rygg. Man vänder ansiktet mot den man talar med. Sen är det ett annat ämne att man inte kan se Guds ansikte och leva (v. 20) men antingen så dolde Gud ändå delar av ansiktet när han samtalde med Moses, eller också handlar det om Guds Ängel (en manifestation av Gud) och när det gäller att se Guds härlighet så kan vi läsa i v. 23 att Gud låter Moses se bara ryggen.

En boll däremot har ingen speciell sida som kan sägas vara en ovansida/framsida eller ansikte/face.

48)

Jona 2:7 Till bergens grund sjönk jag ner, jordens bommar slöts för evigt bakom mig. Men du förde mig levande upp ur graven, Herre, min Gud.

Kommentar: Jona jämför sin situation – begränsad inuti fiskens buk – med jordens bommar som sluter sig bakom honom på ett ganska beständigt sätt. Vad slags permanenta bommar och begränsningar kan detta röra sig om i en heliocentrisk värld där människan enligt NASA sägs fritt kunna besöka både månen och Mars med hjälp av avancerad teknik? I en plattjordmodell däremot är vi helt begränsade genom ett himlavalv ovanför oss respektive en Antarktisring runtomkring oss.

49)

Hab. 3:11 Sol och måne står stilla i sin boning vid skenet av dina pilar som far fram, vid glansen av ditt blixtrande spjut.

Kommentar: Här bekräftas sol och månes förmåga att stå stilla. Även om det handlar om ett bildligt språk så kan det ändå handla om en poetisk beskrivning av verkligheten. Framför allt med tanke på Joshuas erfarenhet av att sol och måne stod stilla, som är beskrivet utan poetiskt språk.

50)

Matt. 4:8 Därefter tog djävulen honom upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet. 9 Och han sade: “Allt detta vill jag ge dig, om du faller ner och tillber mig.” 

Kommentar: Varför fanns ett behov att placera Jesus på ett högt berg om han ändå inte kunde se mer än en bråkdel av alla jordens länder däruppifrån? I en plattjordmodell däremot så kan man tänka sig en bild där Jesus placeras väldigt högt, nära himlavalvet, där han faktiskt skulle kunna se jordens alla länder. En del av dem skulle bara synas långt i fjärran, men de skulle ändå kunna ses som t ex denna video visar.

51)

Matt. 24:29 Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas30 Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet.31 Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.

och:

Mark. 13:24 Men i de dagarna, efter denna nöd, skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken25 Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas.26 Då skall man få se Människosonen komma bland molnen med stor makt och härlighet. 27 Och då skall han sända ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra väderstrecken, från jordens ända till himlens yttersta gräns.

Kommentar: Månen beskrivs som att den ger sitt eget sken, och stjärnorna (allihop) ska falla ner från himlen. Trots att sjärnorna ramlar ner på jorden så fortsätter livet på jorden. I NASA:s heliocentriska värld så är det givetvis omöjligt att gigantiska stjärnor ens kan närma sig jorden innan de skulle brinna upp och de skulle verkligen inte få plas på lilla jorden. Bibeln däremot ger en helt annan bild av stjärnor, för där är de ju ganska små och placerade i himlavalvet som är förhållandevis nära jorden. Vidare så ska alla kunna se sonen bland molnen, vilket är en omöjlighet i en klotmodell där Jesus för några invånare återvänder på andra sidan jordklotet. De utvalda ska samlas från de fyra väderstrecken från jordens ända till himlens yttersta gräns. De utvalda finns givetvis inte vid någon yttre rymd, men beskrivningen passar bra in på en plattjordmodell där det ju finns fyra pelare, fyra väderstreck, jordändar och en yttersta gräns för himlen. Återigen fanns en ypperlig chans att skriva “runt hela bollen” om författaren velat uttrycka ett klot, men ingenstans i Guds ord kan vi hitta något dylikt.

perspective52)

1 Kor.15:41 Solen har sin glans, månen en annan och stjärnorna ännu en annan. Den ena stjärnan skiljer sig från den andra i glans.

Kommentar: Återigen så verkar månen ha sitt eget ljus, precis som solen har sitt unika ljus och stjärnorna sitt.

53)

Juda 8 Ändå skändar också dessa drömmare på samma sätt sin kropp. Herren föraktar de, och höga makter smädar de.— 13 De är vilda havsvågor, som kastar upp sina skändligheters skum, de är IRRANDE STJÄRNOR, åt vilka det svarta mörkret är förvarat för evigt.

Kommentar: Här jämförs grova syndare med irrande stjärnor, och Enoks bok beskriver dessa irrande stjärnor som en typ av stjärnor som gått sin egen rebelliska väg och inte har en fixerad plats på himlavalvet. Åt dem väntar ett allvarligt straff på domens dag. Skapelseberättelsen innehåller som bekant inga “planeter” men däremot stjärnor, vilket inkluderar irrande stjärnor såsom exempelvis Venus. Stjärnor är alltså levande varelser, för döda ting kan inte vara rebelliska och kan inte känna av något straff.

54)

Upp. 1:7 Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honomäven de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall jämra sig över honom.
Ja, amen..—20 Detta är hemligheten med de sju stjärnorna som du har sett i min högra hand och med de sju ljusstakarna av guld: de sju stjärnorna är de sju församlingarnas änglar, och de sju ljusstakarna är de sju församlingarna.

Kommentar: Varje öga skall se honom komma bland molnen. Svårt att föreställa sig på ett jordklot.

55)

Upp. 6:13 Himlens stjärnor föll ner på jorden, som när ett fikonträd fäller sina omogna frukter, när det skakas. 14 Och himlen försvann som när en bokrulle rullas ihop, och alla berg och öar flyttades från sin plats. 

Kommentar: Alla himlens stjärnor ska alltså falla ner till jorden, på liknande sätt som när man skakar ett fikonträd som fäller ner frukter (händelsevis på ett platt yta och inte runtomkring en boll). Detta vore fullständigt omöjligt i en heliocentrisk värld, men fullt möjligt i en plattjordmodell med små stjärnor i himlavalvet. Livet på jorden fortsätter trots att alla existerande stjärnor fallit ner på den.

56)

Upp. 7:1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd.

Kommentar: Det här är ännu en profetia om vad som verkligen kommer att ske i de yttersta dagarna. Beskrivningen om detta kan därför inte handla om ologiska och omöjliga händelser när författaren vill förklara för läsaren vad som kommer att inträffa.  Visserligen kan det vara svårt att tänka sig någon som håller i en vind, men vi vet inte exakt hur dessa vindar hålls tillbaka. Vi vet bara att änglarna har auktoritet och förmåga att göra det. Änglar är Guds medarbetare och har förmågor som inte människor har. Återigen får vi veta att jorden har fyra hörn, som givetvis inte en boll har men däremot en biblisk plattjordmodell.

57)

Upp. 8:10 Den tredje ängeln blåste i sin basun. Då föll en stor stjärna, brinnande som en fackla, ner från himlen, och den föll över en tredjedel av floderna och vattenkällorna. 11 Stjärnans namn är Malört. En tredjedel av vattnen förvandlades då till malört, och många människor dog av vattnen, som hade blivit förgiftade.

Kommentar: En del människor överlevde händelsen när stjärnan Malört föll ner på jorden.

58)

Upp. 9:1 Den femte ängeln blåste i sin basun. Och jag såg en stjärna, som hade fallit från himlen ner på jorden. Åt den gavs nyckeln till avgrundens brunn. Stjärnan öppnade avgrundens brunn, och rök steg upp ur den som rök från en stor ugn, och solen och luften förmörkades av röken från brunnen. 

Kommentar: En stjärna föll ner på jorden, och återigen så kan vi läsa hur livet på jorden fortsätter. Stjärnan hade förmåga att öppna avgrundens brunn, så stjärnan var helt klart en levande varelse.

59)

Upp. 12:4 Hans stjärt drog med sig en tredjedel av himlens stjärnor, och han kastade ner dem på jorden. Och draken stod framför kvinnan som skulle föda för att sluka hennes barn, så snart hon hade fött det. 

Kommentar. Även om Uppenbarelseboken innehåller profetior med hjälp av bilder och liknelser så får vi ändå en beskrivning av vad vi kan vänta i framtiden. Återigen så kan vi läsa om stjärnor som faller till jorden. Den här omgången handlar det om en tredjedel. Livet på jorden fortsätter.

60)

Upp. 20:8 Och han skall gå ut för att bedra folken vid jordens fyra hörn, Gog och Magog, och samla dem till striden, och deras antal är som sanden i havet. 9 De drog upp över hela jordens VIDD och omringade de heligas läger och den älskade staden. Men eld kom ner från himlen och förtärde dem. 

Kommentar: Återigen så kan vi läsa om jordens fyra hörn. Det är repeterat så ofta i Bibeln att man nästan skulle kunna tro att Gud vill att vi ska tro att jorden har fyra hörn samt ändar. Order “vidd” här ovan är en beskrivning av jordens hela yta. Ordet är signifikant som beskrivning eftersom det är en översättning från det grekiska ordet πλάτος/platos (Strong’s 4114) och kan översättas med vidd eller bredd (broad plain).  Motsvarande adjektiv är πλατύς/platus (Strong’s 4116) som kan användas som en beskrivning av en gata eller väg (platt och utsträckt) som i Matt. 7:13. Motsvarande verb är πλάσσω/plassó (Strong’s 4111), som kan översättas med att forma inkl. platta till. Det franska ordet ”plateau” (svenska platå) innebär ett plant (eller nästan plant) område på jordens yta. Detta franska ord har sitt ursprung i substantaivet platel, vilket är en beskrivning av ett platt objekt såsom en tallrik. Det svenska ordet “platt” kommer från detta ord. En beskrivning av hela jorden i Upp. 20:9 är alltså att den är platt

Jämför med Ef. 3:18 “Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet”, vilket inkluderar alla möjliga mått, där “bredd” är direkt åtföljt av “längd” vilket indikerar att det är den naturliga kontrasten.

Jämför även med Upp. 21:16, som handlar om mätning av det nya Jerusalem. Återigen så görs en kontrast mellan bredd och längd. och det skulle inte vara möjligt att mäta portar och mur med hjälp av sådana mått såvida de inte hade plana ytor. Notera att staden bildade en fyrkant och var lika lång som den var bred, samt dess längd, bredd och höjd var lika.

Upp. 21:15 Och han som talade till mig hade en mätstång av guld för att mäta staden och dess portar och dess mur16 Staden bildade en fyrkant och var lika lång som den var bred. Och han mätte upp den med mätstången till tolv tusen stadier. Dess längd, bredd och höjd var lika. 17 Han mätte också upp dess mur till etthundrafyrtiofyra alnar efter människors mått, som också är änglars. 

***

Utöver ovan exempel så finns ca 35 verser som nämner jordens ändar, vilket vi kanske per automatik antagit är ett begrepp för “hela jorden” i stället för att tro att jorden verkligen har ändar. Att vi alltid läst verserna på det sättet kanske beror på att en boll självfallet inte har några ändar och därför måste verserna tolkas/justeras i enlighet med denna tanke.

Jag kan rekommendera en läsning av Enoks bok (som är en av skrifterna som hittats bland Dödahavsrullarna och som de äldre kyrkofäderna högaktade) samt Den rättrådiges bok (the book of Jasher) som omnämns ett par gånger i Bibeln. Som alltid så måste vi jämföra allting med Guds ord i Bibeln. Början av Enoks bok:

Enok 1:1 The words of the blessing of Enoch, wherewith he blessed the elect ⌈⌈and⌉⌉ righteous, who will be living in the day of tribulation, when all the wicked ⌈⌈and godless⌉⌉ are to be removed. 2. And he took up his parable and said–Enoch a righteous man, whose eyes were opened by God, saw the vision of the Holy One in the heavens, ⌈which⌉ the angels showed me, and from them I heard everything, and from them I understood as I saw, BUT NOT FOR THIS GENERATION BUT FOR A REMOTE ONE WHICH IS FOR TO COME.

Satan önskar dölja Guds skapelse ifrån oss och därför är han tillfreds när folket på jorden redan vid tidig ålder får lära sig att de har kommit till genom en flera miljoner år lång Evolutionsprocess samt att vi har en ännu längre historia som är flera biljoner år lång i ett gigantiskt universum med avlägsna galaxer, liksom heliocentrism för jordens räkning. Detta reducerar behovet av Gud och vi står kvar som oälskade varelser som kommit till av en slump på en liten plats som inte ens är en prick i universum. Satans starkaste vapen är när han kan få folk att inte kunna lita på Guds ord i Bibeln.

Rom. 1:19 Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. 20 Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt.21 Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan.

Joh. 3:12 Om ni inte tror när jag talar till er om det som hör jorden till, hur skall ni då kunna tro, när jag talar till er om det som hör himlen till?

I went to the extreme ends of the earth and saw there huge beasts, each different from the other and different birds (also) differing from one another in appearance, beauty, and voice. And to the east of those beasts, I saw the ultimate ends of the earth which rests on the heaven. And the gates of heaven were open, and I saw how the stars of heaven come out… (1 Enoch 33:1-2).

Månlandningsbluffen: A funny thing happened on the way to the moon samt www.aulis.com samt Jarrah White’s Moonfaker samt Scott Hendersons fynd.

Om du önskar få veta hur det kommer sig att människor kan tro på en platt jord så rekommenderar jag på youtube: Mark Sargents Flat earth clues. Eric Dubays 200 reasons the earth is not a spinning ball. My perspective, P brane, Rob Skiba, DITRH, Conspiracy music gurus tokroliga countrylåtar, etc.

(Notera att jag inte håller med om allt som yttras i länkarna.)

54 thoughts on “LISTA med bibelverser som visar på en platt jord med himlavalv i en geocentrisk värld

  1. jag behöver inte göra det, vetenskapen är på min sida, inte på en judisk
    vulkangud och hans korkade sons sida.

    Like

  2. Nej men tacka då inte någon påhittad gud för att en doktor lyckades bota
    dig med hjälp av vetenskap.

    Like

    • Det finns även kristna doktorer, såsom Lukas. Jag förstår fortfarande inte varför det skulle vara en paradox att sköta kroppen med alla tänkbara medel, samt att be till Skaparen. Jesus kunde hela sjuka, och det kan vi också genom Andens gåvor.

      Like

      • Nej det kunde han inte, han trodde ens på att tvätta händerna, och nej
        det handlar inte om andens gåvor, det handlar om vetenskap vilket ni
        inte tror på. Ni tror på en judisk vulkangud vilket det inte finns några
        som helst bevis på men ni avfärdar vetenskap som är bevisad, vad är det för fel på er?

        Like

      • Förstod inte det allra första du skrev, men ja det handlar om andegåvor. Självklart tror vi på vetenskap. Bevisa gärna att Gud inte finns.

        Like

      • Ånej försök inte ens, du kommer med extraordinära påståenden, då är
        det upp till dig att bevisa dem, dessutom att bevisa ett negativ är omöjligt. Bevisa du att inte Odin finns.

        Like

      • Om du påstår att Evolutionsteorin är sann så får du gärna bevisa. Det är ett extraordinärt påstående att en handfull gener åstadkommit älgar, elefanter, tvestjärtar och människor tack vare slump och lång tid.

        Like

  3. När du använder ordet evolutionist så jämställer du det med ordet kreationist vilket är helt befängt. Genesis.nu? Snacka om kristen apologism. Så du vill ha kakan kvar och äta den samtidigt, så du gör en
    gärning och ber samtidigt och det är i dina ögon alltid bönen som var effektiv eller hur? titta på detta klipp:

    Like

    • ag använder ordet Evolutionist precis som beskrivningen i Sv. Akademins ordlista, liksom ordet kreationist.

      Kristen apologetik är även vad min Blogg handlar om.

      << och det är i dina ögon alltid bönen som var effektiv eller hur?

      Nej, handling kan förstås också vara effektiv. Om jag är i en båt och ett barn plötsligt ramlar i vattnet så hinner jag inte be en bön utan hjälper upp barnet. Ingenstans i Bibeln hittar du stöd för att tro och bön allena är vad som krävs av oss.

      Jag får dessvärre länkar varje dag och hinner inte se alla, men berätta gärna vilken poäng du har och på vilket sätt filmen applicerar på mig, min tro och Bibelns budskap. Jag utgår ifrån att du inte tror att alla som säger sig vara kristna lyder Bibeln.

      Like

      • Nej det är så klart jobbigt att se ett klipp som varar hela tre minuter
        Men storyn är att Suzie tackade gud för mat hon själv hade köpt med egna pengar, hon ansåg att om folk dog och led så var det enligt någon sjuk mästarplan så det var bra, blev hon sjuk bad hon om tillfrisknande men gick ändå till doktorn.

        Like

      • Vad har hennes fall med Bibeln att göra, eller med mig att göra? Det är bättre om du dömer personer individuellt i stället för i grupp. Och varför kan man inte be samtidigt som man går till doktorn? De utesluter väl inte varandra?

        Like

  4. För 4 000 år sedan fanns i princip samma djurarter som nu förutom de vi
    har lyckats utrota som dodofågeln. Inga fiskar ingår dock inte i denna lista.
    I evolutionära termer är 4 000 år bara en blinkning. Men det är klart jag
    talar ju med en person som tror att det var en global flod, att evolutionsteorin är fel trots alla bevis för den för getherdens guide säger så. En fråga om du blir allvarligt sjuk går du till doktorn då eller ber du?
    Jag menar de skulle vara likvärdiga. jag har en troende vän och jag frågade om han trodde att böner fungerade och ha sade javisst, så då
    frågade jag följande: vi är på en restaurang och du får en matbit i fel strupe, vill du jag skall be för dig eller göra heimlichmanövern, han valde
    som väntat manövern.

    Like

    • Hej Krister
      Jag ser att du går på Evolutionsspåret men Evolutionister har haft fel förut. Exempelvis var det en oomtvistad sanning ganska länge att Kvastfeningen varit utdöd i flera miljoner år, ända tills de hittade en livslevande Kvastfening i slutet på trettiotalet. Då fick de ändra “sanningen”.

      Svaret på min fråga är att du inte vet vilken som var den största fisken för flera tusen år sedan. Vi levde inte då.

      Du känner säkert till läkaren Lukas som skrivit i Bibeln, och att utbilda sig till läkare, tandläkare, el dyl är förstås positivt då många kan bli hjälpta. Gud har inte skapat oss för att sitta apatiskt och bara se på när vi dör från en skada/sjukdom som skulle kunna kureras. Alla kristna borde förstås välja få hjälp om de sätter i halsen eller råkar ut för någon annan olyckshändelse. Varför trodde du att kristna skulle sky praktisk hjälp? Om vi är ute på sjön och ser någon i vattnet som ropar på hjälp, då förväntas vi alltså att sätta oss ner och be? Inte att faktiskt hjälpa rent praktiskt? Var står det i Bibeln?

      Läkare använder sig av bevisade vetenskapliga metoder (åtminstone kan man hoppas på det). Till skillnad från evolutionsteorin som är helt ovetenskaplig.

      Like

      • Först och främst, vad är en evolutionist, finns inget sådant ord.
        Ja vetenskapen gör misstag men de erkänner det och går vidare, det
        är så vetenskap fungerar, ni å andra sidan erkänner aldrig att ni har fel.
        Ja ni säger att bön fungerar lika bra som vilken metod som helst så ja.
        Evolutionsteorin helt ovetenskaplig, den är så bevisad som är möjligt.

        Like

      • En evolutionist är en anhängare av utvecklingsläran, och självfallet existerar ordet. Det är bara att slå upp på Svenska Akademins ordlista/hemsida.
        Nej, “de” inom vetenskapen erkänner inte alltid sina misstag. Med kniven mot strupen ja (som vad gäller bluffen om Piltownmannen). Om du anser att Evolutionen är bevisad får du som sagt gärna försöka, men läs genesis.nu innan.
        Bibeln lär inte att vi ska be i stället för att hjälpa till praktiskt. Tvärt om så kan du exempelvis läsa i Jak. 2 att det inte hjälper att sitta och tro samt be om vi inte samtidigt gör något praktiskt.

        Like

  5. Du vet att citera bibeln för mig är totalt meningslöst eller hur? Och du har rätt gällande deras åsikter gällande valar och fladdermöss, de visste inte bättre och det är just det som är poängen. Du medger att de inte visste att valen inte är en fisk men ändå köper du allt som denna hemska bok säljer, varför?

    Like

    • Jag har redan förklarat att valar inte omnämns i Bibeln, och att det inte går att kritisera Gud/bibelförfattarna för att deras djurindelning senare ändrades av andra.

      Du har ännu inte listat några bibelfel.

      Like

      • det är riktigt, den största fisk som finns är valhajen och den kan inte svälja en människa så då återstår blåvalen. Sen är frågan varför en blåval ens skulle vilja svälja en människa? Men det är klart jag pratar
        men en människa som tror att Jorden är platt pga att det påstår en getherdes guide till universum, frågan är har du inget kritiskt tänkande alls?

        Like

  6. Att jag såg Esbjerg sjunka under horisonten har inget med perspektivlagar att göra, först försvann de låga byggnaderna till slut
    kyrktorn och höghus. Du är medveten om att vara astronaut är ett
    ytterst farligt jobb eller? Så denna “hemlighet” måste till varje pris skyddas så de är villiga att avrätta folk bara på blotta misstanken?
    Återigen varför är det så viktigt att dölja att Jorden är platt?
    Slutligen finns det några konspirationsteorier du inte tror på?

    Like

    • Se gärna på den videon som jag visade, som bevisar vanliga vetenskapliga perspektivlagar. Du kan även se videor där någon lagt en kamera på backen och filmar en person som vandrar bortåt. Först ser man allt, men sedan försvinner alltmer av fot- och bendelen, nerifrån och upp. Du kan även se vidoer, t ex av Rob Skiba, där han filmar Chicagos skyline ca 74 km bort, trots att hela Chicago borde finnas under kröken. Det finns otaliga filmer på youtube som visar att vi helt enkelt kan se för långt.

      Det är inte astronauters farliga jobb som ska skyddas utan det faktum att vi inte varit på månen. Ja USD 50.000.000 kan vara värt att döda för när det kommer till CIA och NASA.s ledning. Detta är vad NASA för PER DAG.

      Jag har redan svarat på varför de flesta tror att NASA med eliten skulle dölja jordens sanna form. Pengar, makt samt att dölja Skaparen.
      Även den sista frågan har jag svarat på.

      Like

      • Så du hänvisar till en skapare som större delen av människosläktet
        aldrig har hört talas om. så du anser att en bok som har fel om det mesta slår ut vetenskapen med hästlängder? Häpnadsväckande.
        Också dessa stora konspirationsteorier.

        Like

      • Du har ännu inte visat på en enda punkt där Bibeln har fel, och självfallet är vetenskapen något positivt. Bibeln och vetenskapen går hand i hand.

        Jag tror inte att skaparen är okänd för det flesta, utan tvärt om

        Rom. 1:18 Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen. 19 Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. 20 Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt.

        —25 De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen. — 32 Sådant gör de, fastän de mycket väl känner till Guds rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det.

        Like

  7. Så alla astronauter tillhör frimurarna då? Dessutom skulle de få order om att ljuga av militären att jorden är en sfär? Varför? Och som jag sa innan
    jag har själv sett det men tydligen ljuger jag, alla piloter samt alla astronauter av någon outgrundlig anledning. Vilken skapare Krishna?

    Like

    • Ja vad gäller de astronauter som säger sig ha varit på månen så känner åtminstone inte jag till någon som inte varit frimurare. Men det finns inget som säger att astronuater/militärer/frimurare som ljuger om månen därför måste känna till jordens form.

      Återigen så kan saker som försvinner i fjärran förklaras med vanliga perspektivlagar och är inget bevis på en klotjord. Att missta sig betyder inte att man ljuger. Den kopplingen behöver alltså inte göras. Däremot måste givetvis “månfarande” astronauter ljuga – eller lyda order.

      Like

      • Men varför ljuga om något sådant? Och nej det har inte med några
        perspektivlagar att göra men förklara gärna.

        Like

      • Varför ljuga? Ja, en del av militärerna (astronauterna) ville nog inte, och det kunde straffa sig ganska rejält. Man kan exempelvis dö i en “olycka” som hände med Gus Grisson, White och Chaffee som brann upp i ett test. Andra lydde som sagt order, och vi vet inte vilka alternativ de hade. Det var nästan synd om dem när de satt på konferensen efteråt och tittade ner i bordet. De kunde inte ens bestämma sig om de såg stjärnor under sin färd eller ej.

        Perspektivlagar. Om du t ex tänker dig gatulykter utmed en rak och lång väg, eller taklampor i en lång och rak korridor. De kan ses gå ner, och de blir mindre och mindre. Till slut (om korridoren eller vägen är långa) så kan de inte ses alls. De försvinner ner mot horisonten. Dock inte pga någon krökning.

        Den här videon kanske kan förklara

        Like

  8. Var får du siffran 6 000 år ifrån? Vidare så är evolutionsteorin så bevisad
    som det går att göra, du kanske skulle slå upp vad ordet teori betyder
    i vetenskapligt sammanhang. faktum att du och jag har 96% samma
    genom som en schimpans, lev med det!

    Like

    • Siffran 6000 får man om man läser Bibeln. Den siffran är inte bevisad (eller obevisad) men däremot kan man se vetenskapliga stöd för att jorden är mycket ung och absolut skulle kunna vara 6000-10000 år.

      Evolutionsteorin är verkligen inte bevisad, men du får gärna försöka om du vill. Då måste du kunna ge exempel på en genetisk mutation eller en process som kan öka genetisk information (åstadkomma något nytt). Klarar du det borde du få ett Nobelpris eftersom inte ens biologen RIchard Dawkins kunde ge ett enda exempel. Det borde finnas flera miljarder exempel …

      Det gamla argumentet att vi har 96% liknande DNA som schimpanser är dels inte fastställt och dels så visar det också att vi skulle vara närmare släkt med schimpanser, än vad gorillorna är. Vidare har vi stora DNA-likheter med bananer. Läs gärna på http://www.genesis.nu.

      Like

      • Nej det får man inte, jag vet nämligen var denna siffra kommer ifrån men du vet uppenbart inte. evolutionsteorin är så bevisad som det går att göra, du kanske skulle slå upp vad ordet teori betyder i vetenskapliga termer.

        Like

      • Det finns inget bevis för att en handfull urtida celler med tiden utvecklats till älgar, elefanter, svampar, människor, zebror, kaniner, tulpaner, etc.

        Like

    • Evulotionsläran är ren gallimatias.
      Gud skapade jorden på 6 dagar och vilade den sjunde. Jorden är 6000 år gammal,och människan skapade Gud som man och kvinna från dag 6.

      Första Korinthierbrevet 1:18‭-‬21
      Talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som räddas är det en Guds kraft. Det står skrivet: Jag skall göra slut på de visas vishet, och de förståndigas förstånd skall jag utplåna. Var finns nu de visa, de skriftlärda och denna världens kloka huvuden? Har inte Gud gjort världens vishet till dårskap? Ty eftersom världen, omgiven av Guds vishet, inte lärde känna Gud genom visheten, beslöt Gud att genom dårskapen i förkunnelsen rädda dem som tror.

      Like

  9. Hej Annika! Till att börja med vill jag säga att jag är imponerad att du vågar stå för dina åsikter, även om de är totalt icke-politiskt korrekta. Jag håller med dig om evolutionsteorins felaktigheter, men håller inte med om det här du skriver om plattjords-teorier och jag tänkte faktiskt inte argumentera mot dig, utan mera ge ett litet utifrånperspektiv på hur jag upplever din blogg. Ämnena i bloggen är ofta hårda ämnen om synd, död och dom och jag undrar lite över vad du upplever själv vilken frukt ditt budskap/din tro bär? Andens frukter är ju förstås kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Det kanske bara är jag, men jag upplever inte så mycket glädje och frid i det budskap du presenterar här på bloggen och att du kanske saknar en del av det i ditt liv? Detta var mest en fundering från min sida och hoppas att du och din familj har det bra. Guds frid! /David

    Like

    • Hej David och stort tack för dina synpunkter!

      Ursprungligen startade jag bloggen för att lätt kunna ha ett ställe att kopiera ifrån när jag samtalade med kalvinister. Jag märkte nämligen att samma verser och feltolkningar gjordes om och om igen och det handlade nästan alltid om att försvara synd. Sedan dess har bloggen utökats till andra ämnen, och jag skriver gärna apologetiska artiklar där jag fokuserar på bibelverser som missbrukats av bibelmotståndarna.

      I kategorin synd, lag, nåd så kan det förstås låta enahanda och därför hårt, men poängen är ändå den du skriver:

      “Andens frukter är ju förstås kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning”

      Lever man på ett annat sätt så borde man alltså fundera igen över sitt liv eftersom synden fortfarande leder till döden. I kyrkorna idag så är det dock en helt annan visa eftersom många pastorer undervisar att nåd täcker all synd, att Gud älskar oss precis som vi är, att daglig synd är helt normalt även för kristna, ingen kan sluta synda, etc.

      Guds frid!
      MVH

      Like

  10. Fjånar, ni anser att solen roterar runt Jorden pga er lilla bok säger så, vad är det för fel på er?

    Like

    • Jag kan inte tala för alla kristna utan det jag skriver på bloggen är mina egna tankar. I artikeln skrev jag också att de listade bibelverserna inte är bevis för att jorden är platt, men att BIBELN säger att det är så. Sen är en del kristna globtroende och andra plattjordtroende.
      MVH

      Like

      • Jag har en vän som precis som ni är troende men inte ens han
        är så dum att han påstår att Jorden är platt samt en geocentrisk
        världsbild, vidare anser han att evolution är belagd samt att Jorden
        är bra mycket äldre än 6-10 000 år, var har ni för övrigt fått det talet
        från? Det lustiga var att Grekerna visste att Jorden var en sfär flera
        hundra år innan jebus påstått ha existerat. för att vara allvetande
        så är er gud ganska så usel på det eller?

        Like

      • Hej Krister
        Evolutionsteorin är totalt ovetenskaplig och det finns hel del vetenskapsmän (med PhD) som tror att jorden inte är mer än 6000 år.
        Det är inte alls belagt att grekerna generellt ansåg att jorden var klotformad. Att en eller några lärda, med sina lärljungar, hade den åsikten utesluter inte att det fanns plattjordtroende. Faktum är att vi hittar plattjordkosmologi i alla möjliga gamla kulturer. Att det numera är klottro som gäller är förstås sant.

        Like

      • Så att alla piloter och astronauter är frimurare, jag har åkt båt
        över Nordsjön och gissa vad jag såg Esbjerg sjunka under horisonten vilket bevisar att Jorden är rund. Säg mig är det några
        konspirationsteorier du inte tror på?

        Like

      • Hej Krister.
        Nej jag tror verkligen inte att alla piloter är frimurare. Vad får du det ifrån? På tal om det så är Bob på Globebusters en f.d. pilot (han var pilot i ca 30 år) och är ingenjör samt plattjordare. Mark Sargent har intervjuat piloter och en flyginstruktör som är plattjordare. Att saker och ting (t . ex solen) sjunker under horisonten är inget bevis på ett klot (att jorden är rund betvivlar ingen) utan kan förklaras av vanliga perspektivlagar. Höghöjdsballonger har flugit upp till ca 35000 möh utan att visa någon krökning så hur skulle då vi kunna se någon krökning direkt från backen?

        Jag tror i princip (med undantag) på alla konspirationsteorier + ännu fler som du inte ens känner till.

        Like

      • Tja du snackade om frimureri innan, vad har de för övrigt att göra med
        ämnet? Du nämner en person som är pilot och plattjordare, ja säkert.
        Den där Bob Knodel är ett skämt och har blivit motbevisad flera gånger.
        Varför tror du för övrigt något så dumt? Varför skulle en sådan konspiration
        för övrigt existera?

        Like

      • Ja, jag nämnde frimureri men verkligen inte kopplat till piloter. Däremot till astronauter, vilket är ett intressant faktum med tanke på att frimurare i de högre graderna får lära sig att vara frimureriet troget. Vidare var de militärer, så de hade bara att lyda order.

        Bob Knodel har inte blivit motbevisad bara för att du väljer att tro på hans motståndare. Frågan “varför” är ytterst vanlig. Förmodligen har det med makt och pengar att göra, samt intresset av att dölja Skaparen.

        Like

      • Inte lämnat något som visar att bibeln har fel, snälla nån!
        jorden är inte platt, det är inte skadligt att äta räkor, daggmaskar äter
        inte jord, Jorden är inte täckt att en kristalldom, valen är ingen fisk,
        du kan inte gå på vatten, de döda kan inte återuppstå, fladdermöss
        är inte fåglar, du kan inte bota spetälska genom att ge dem en trolldryck,
        magi finns inte, osv, osv!

        Like

      • Du nämner påståenden som inte kan bevisas, respektive påståenden som Bibeln inte hävdar. Var finns djuret “val” exempelvis nämnt i Bibeln? Inte ens i Jonas bok. Hur Skaparen och Bibelns förtfattare inordnade djuren är inte alltid desamma som hur nutidens människor inordnar djuren. Självfallet kan du inte motbevisa att mirakel inte kan utföras – framför allt inte av Skaparen.

        Like

  11. Hi Annika,
    Great article. The deceiver has distorted mankind’s perception of this world and the celestial bodies. In doing so, I believe Satan has also distorted our perception of times and seasons which are based on these celestial bodies – the sun, moon and stars.
    And God said: ‘Let there be lights in the firmament of the heaven to divide the day from the night; and let them be for signs, and for seasons, and for days and years; (Genesis 1:14)
    This has resulted in the fixed and static Gregorian calendar which we use today instead of God’s calendar which is based upon the movement of these celestial bodies.
    And he shall speak words against the Most High, and shall wear out the saints of the Most High; and he shall think to change the seasons and the law; and they shall be given into his hand until a time and times and half a time. (Daniel 7:25)
    The Antichrist has changed our calendar system to suit his purpose(s) and not God’s purpose(s).

    Like

    • Hi Evan

      You said <<I believe Satan has also distorted our perception of times and seasons which are based on these celestial bodies – the sun, moon and stars.

      Yes, and I've been reading up on Tartaria lately, and about fake history. Naturally the existence of giants is considered dangerous among politically correct globalists since it would confirm the Bible too much (and the time line), but this is just one example. It could very well be that we have not yet reached 6000 years.
      I should study up on the background of the Gregorian calendar because the official reason might not hold up to scrutiny.
      GBU

      Like

  12. Tja ni tomtar anser att er lilla bok har rätt i allt så då måste ni anse att
    Jorden är platt och att solen roterar runt Jorden eller hur?

    Like

      • Så om jag har förstått saken rätt så har alla vetenskapsmän, forskare samt tusentals astronauter och piloter fel då? Medan din lilla bok har
        rätt? Wow! i vilken värld lever du egentligen i?

        Like

      • Om du kollar upp Mark Sargents kanal så intervjuar han vetenskapsmän, piloter, etc som är plattjordtroende. Astronauter är i princip alla millitärer och frimuare och lyder order. Som att fejka månlandningen. De tror väl på en klotjord som de flesta andra.

        Like

Leave a comment