Jesus sitter på Guds högra sida och har ett namn som ingen känner

right side of God2Jesus som sitter på Gud Faders högra sida

Människosonen, som är Messias, Jesus Kristus, Frälsaren, Herrarnas Herre, Gud och alltings skapare (för att nämna några namn) har vid åtskilliga tillfällen beskrivits i Bibeln som att sitta på Gud Faders högra sida. Hur går det ihop om Jesus själv är Gud? Kan han sitta på den högra sidan om sig själv? Det är fullt möjligt för Jesus att sitta på den högra sidan om Gud (Fader) eftersom treenigheten visserligen är EN Gud men består utav tre olika personligheter/personer. Inte för att detta är en perfekt liknelse men EN hög med sand kan separeras till tre högar med sand och sanden har alla samma beståndsdelar. Likaså kan ett ägg separeras till tre olika högar med gula, vita och skal (eller en blandning av alla tre) och vi kan kalla dessa tre högar för ETT ägg. Spiller vi litet utav ett ägg som vi just krossat för att hälla i en skål så kan vi på korrekt svenska säga att en del av ägget hamnat på sidan om, men också att det mesta av ägget hamnade i skålen. Ett och samma ägg kan alltså finnas på fler än ett ställe.

Jesus bad ofta till sin Fader när han levde på jorden som en människa precis som oss, och han visar att det går att kommunicera på det sättet inom treenigheten. Innan Jesus föddes som en människa på jorden så fanns han tillsammans med sin Fader i treenigheten och då kommunicerade de på ett annat sätt.

Här kommer en intressant profetia om Jesus i Gamla testamentet där det står att han finns på Guds högra sida.

Psaltaren 80:9 En vinstock flyttade du från Egypten, du jagade bort hednafolken och planterade den10 Du röjde rum för den och den slog rot och uppfyllde landet. 15 Gud Sebaot, vänd åter, blicka ner från himlen, se till och vårda dig om denna vinstock! 16 Skydda den vinstock som din högra hand har planterat, den son som du har fostrat åt dig17 Den är förbränd av eld och nerhuggen. Inför din förebrående blick går de under.18 Håll din hand över mannen vid din HÖGRA SIDA, över den MÄNNISKOSON som du har fostrat åt dig.

Psaltaren 16:8 Jag har alltid haft Herren för ögonen, han är på min högra sida, jag skall inte vackla.Därför gläder sig mitt hjärta och jublar min ära, också min kropp får bo i trygghet. 10 Ty du skall ej lämna min själ åt dödsriket, du skall ej låta din fromme se förgängelsen.11 Du lär mig livets väg. Inför ditt ansikte mättas jag av glädje, av ljuvlighet på din högra sida för evigt.

Psaltaren 110:1 En psalm av David. Herren sade till min Herre: “Sätt dig på min högra sida, till dess att jag har lagt dina fiender som en fotapall under dina fötter.”

Att denna profetia om den HÖGRA SIDAN slagit in kan vi se på flera ställen i Nya testamentet. Vi kan även se att profetiorna om att han ska komma från EGYPTEN slagit in, och att det handlar om en VINSTOCK, som Jesus ofta kallade sig.

Matt. 2:13 När de visa männen hade farit, se, då visade sig en Herrens ängel i en dröm för Josef och sade: “Stig upp och ta med dig barnet och dess mor och fly till Egypten och stanna där tills jag säger till dig, ty Herodes kommer att söka efter barnet för att döda det.” 14 Josef steg då upp och tog om natten med sig barnet och dess mor och begav sig till Egypten15 Där stannade han tills Herodes hade dött, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: Ut ur Egypten kallade jag min son. (Se Hos. 11:1)

Joh. 15:15 Jag är den sanna VINSTOCKEN, och min Fader är vingårdsmannen. Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt rensar han, för att den skall bära mer frukt.

Flera verser intygar att Jesus sitter på den högra sidan om Gud Fader:

Mark. 12:36 David har själv sagt genom den helige Ande: Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida, tills jag har lagt dina fiender under dina fötter.

Mark. 14:62 Jesus svarade: ” Jag Är. Och ni skall få se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma bland himlens moln.”

Mark. 16:19 Sedan Herren Jesus hade talat till dem, blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida.

Apg. 2:23 Efter Guds fastställda plan och beslut blev han utlämnad, och med hjälp av dem som är utan lagen spikade ni fast honom på korset och dödade honom. 24 Men honom har Gud uppväckt och löst ur dödens vånda, eftersom det inte var möjligt att han skulle behållas av döden. 25 David säger med tanke på honom: Jag har alltid Herren för ögonen, han står på min högra sida för att jag inte skall vackla.(Ps. 16:8)

Apg 2:34 Ty David har inte farit upp till himlen. Men han säger: Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida,

Apg. 7:54 När de hörde detta blev de ursinniga och skar tänder mot Stefanus. 55 Men uppfylld av den helige Ande såg han upp mot himlen och fick se Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida56 Och han sade: “Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.”

Rom. 8:34 Vem är den som fördömer? Kristus Jesus är den som har dött, ja, än mer, den som har blivit uppväckt och som sitter på Guds högra sida och ber för oss

Ef.1:20 Med denna kraft verkade han i Kristus, när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen,

Kol. 3:1 Då ni alltså har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.

Hebr. 1:3 Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.—8 Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira.—13 Till vilken av änglarna har han någonsin sagt: Sätt dig på min högra sida, tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter.

Hebr. 8:1 Detta är en huvudpunkt i vad vi säger: Vi har en sådan överstepräst som sitter på högra sidan om Majestätets tron i himlen

Hebr. 10:12 Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har satt sig på Guds högra sida

Hebr. 12:2 Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.

1 Pet. 3:22 han som har stigit upp till himlen och sitter på Guds högra sida, sedan änglar, furstar och makter har blivit lagda under honom.

Jesus som trampar vinet i både Gamla och Nya testamentetblood2

Jesus liknas också vid ett ungt lejon från Juda stam som trampar vinpressen och tvättar sina kläder i druvors blod. Även detta har sin fullbordan i Jesus. Vi kan också läsa att hans spira inte ska vika från Juda tron:

1 Mos. 49:1 Och Jakob kallade sina söner till sig och sade: “Kom hit till mig, så skall jag tala om vad som skall hända er i kommande dagar. —8 Juda, dig skall dina bröder prisa. Din hand skall vara på dina fienders nacke, din fars söner skall buga sig för dig. 9 Ett ungt lejon är Juda. Från rivet byte har du rest dig, min son. Han böjer sig, han lägger sig ner som ett lejon, som en lejoninna – vem får honom att resa sig? 10 Spiran skall inte vika från Juda, inte härskarstaven från hans fötter, förrän han som den tillhör kommer och folken blir honom lydiga11 Han binder sin ungåsna vid vinstocken, sitt åsneföl vid den ädla rankan. Han tvättar sina kläder i vin, sin mantel i druvors blod.12 Hans ögon är dunkla av vin, hans tänder vita av mjölk.

Jes. 63:1 Vem är han som kommer från Edom, från Bosra i högröda kläder, så präktig i sin dräkt, så stolt i sin stora kraft? “Det är jag som talar i rättfärdighet, jag som är mäktig att frälsa.” Varför är din dräkt så röd, varför liknar dina kläder en vintrampares?“En vinpress har jag trampat, jag ENSAM, ingen i folket hjälpte mig. Jag trampade dem i min vrede, trampade sönder dem i min förbittring. Då stänkte deras blod på mina kläder, så att jag fick hela min dräkt nerfläckad. Ty hämndens dag var i mitt hjärta, och året för min återlösning hade kommit.Jag såg mig omkring, men det fanns ingen hjälpare. Jag stod där i förundran, men det fanns ingen som understödde mig. Då hjälpte mig min egen arm, och min vrede understödde mig.Jag trampade ner folken i min vrede och gjorde dem druckna i min förbittring, jag lät deras blod rinna ner på jorden.” 

Enligt Jesaja är det GUD som  trampar vinpressen (se resten av kapitlet ovan) och han var dessutom ENSAM om den uppgiften. Men i NT identifieras den som trampar vinpressen som människosonen Jesus, som också är den som kallas “ordet” i Joh. 1 (se även 1 Joh. 1:1, 2:14), som har ögon som eldslågor, som har ett skarpt svärd kommande ur sin mun och den som i Upp. beskrivs som a och o och som var DÖD (vilket förstås Gud Fader aldrig varit). Antingen är det Jesus vi kan läsa om i dessa ställen eller också är Johannes inte något vidare bra på att förklara historien på ett sätt som vi lätt kan förstå:

Upp. 19:10—Jag är bara en medtjänare till dig och dina bröder, som har vittnesbördet om Jesus. Gud skall du tillbe. Ty Jesu vittnesbörd är profetians ande.”11 Och jag såg himlen öppen, och se: en vit häst, och han som satt på den heter Trofast och Sann, och han dömer och strider i rättfärdighet.12 Hans ögon var som eldslågor, och på sitt huvud bar han många kronor. Han hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv13 Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han har fått är “Guds Ord“.14 De himmelska härarna följde honom på vita hästar, och de var klädda i vitt, rent linnetyg. 15 Och ut ur hans mun kom ett skarpt svärd, som han skall slå folken med, och han skall styra dem med JÄRNSPIRA, och HAN TRAMPAR GUDS; den Allsmäktiges, stränga VREDES VINPRESS. 16 Och på sin mantel och på sin höft har han ett namn skrivet: “Konungarnas Konung och herrarnas Herre.

Upp. 1:13 och mitt ibland ljusstakarna en som liknade Människosonen, klädd i en fotsid klädnad och omgjordad med ett bälte av guld om bröstet. 14 Hans huvud och hår var vitt som vit ull, som snö, och hans ögon var som eldslågor.16 I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun gick ett tveeggat, skarpt svärd, och hans ansikte lyste som solen, när den skiner i all sin kraft.1När jag såg honom, föll jag ner som död för hans fötter, och han lade sin högra hand på mig och sade: “Var inte förskräckt. Jag är den förste och den siste 18 och den levande. JAG VAR DÖD, och se, jag lever i evigheternas evigheter och har nycklarna till döden och helvetet

Mera om druvklasar och vinstocken:

Upp. 14:18 Och en annan ängel, som hade makt över elden, kom ut från altaret. Han ropade med stark röst till ängeln med den skarpa skäran: “Räck ut din skarpa skära och skörda druvklasarna på jordens vinstock, ty dess druvor är mogna.” 19 Och ängeln räckte då ut sin skära över jorden och skördade druvklasarna på jordens vinstock och kastade dem i Guds vredes stora vinpress20 Vinpressen trampades utanför staden, och blod flöt från pressen och nådde upp till betslen på hästarna på en sträcka av ettusen sexhundra stadier.

Upp. 7:14 Jag svarade: “Min herre, du vet det.” Då sade han till mig: “Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.

2 Mos. 29:21 Och du skall ta något av blodet på altaret och av smörjelseoljan och stänka på Aron och hans kläder och på hans söner och deras kläder. Då blir Aron själv och hans kläder heliga, och även hans söner och deras kläder blir heliga. (Se även 3 Mos. 8:30)

3 Mos. 6:27 Var och en som rör vid köttet blir helig. Om något av blodet stänks på någons kläder, skall man tvätta av det nerstänkta stället på en helig plats.

Jesus nya namn som ingen vet

Jesus tar ständigt på sig Guds attribut (både Fadern och sonen kallas t ex Herrarnas Herre), och hade det varit någon annan än GUD som gjort detta hade det varit grov hädelse. Den uppfattningen hade även fariséerna som ville döda Jesus just för att han gjorde sig själv till Gud. I Upp. 19:12 ovan kan vi läsa att människosonen “hade ett namn skrivet som ingen känner utom han själv”. Det passar bra in på “Herrens Ängel” som är en inkarnation av Jesus i GT:

Ords. 30:4 Vem har stigit upp till himlen och kommit ner igen? Vem har samlat vinden i sina händer?
Vem har knutit in vattnet i ett kläde? Vem har fastställt jordens alla gränser? Vad heter han, och vad heter hans son – du vet det ju?

Gen. 32:24 Och Jakob blev ensam kvar. Då brottades EN MAN med honom ända till dess morgonrodnaden kom.—27 Då sade han till honom: “Vad är ditt namn?” Han svarade: “Jakob”. 28 Han sade: “Du skall inte längre heta Jakob utan Israel, ty du har kämpat med Gud och med människor och segrat.” 29 Och Jakob frågade: “Låt mig få veta ditt namn.” Han svarade: “Varför frågar du efter mitt namn?” Och han välsignade honom där. 30 Jakob kallade platsen Peniel, ty han tänkte: “Jag har sett Gud ansikte mot ansikte, och ändå har mitt liv skonats.

Dom. 13:Då gick hustrun in och berättade detta för sin man och sade: “En gudsman kom till mig. Han såg ut som en Guds ängel, mycket fruktansvärd. Jag frågade honom inte varifrån han var, och han lät mig inte veta sitt namn.—16 Men Herrens ängel svarade Manoa: “Om du än håller mig kvar, skall jag inte äta av din mat. Men om du vill tillreda ett brännoffer, så offra det åt Herren.” Manoa förstod nämligen inte att det var Herrens ängel17 Manoa sade till Herrens ängel: “Vad är ditt namn? Vi vill ära dig, när det som du har sagt går i uppfyllelse.” 18 Herrens ängel sade till honom: “Varför frågar du efter mitt namn? Mitt namn är Underbar.”

Upp. 3:12 Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem, som kommer ner från himlen, från min Gud, och mitt eget NYA NAMN.

2 thoughts on “Jesus sitter på Guds högra sida och har ett namn som ingen känner

Leave a comment